Delta Dunarii, laudata pentru frumusetea ei in New York Times. Ce surprize au descoperit insa americanii in Romania

Delta Dunarii

Peisajele spectaculoase, flora, fauna, dar si frumusetea vulnerabila a ecosistemului din Delta Dunarii sunt descrise pe larg intr-un reportaj publicat recent in cotidianul american The New York Times.

Reporterul american Elizabeth Zach, care are origini maghiare si a vizitat pentru prima data Romania in 1999, a revenit in tara noastra in vara anului trecut, dupa ce a aflat ca un investitor indian a construit un complex turistic in Delta Dunarii. Dorind sa includa Delta Dunarii in circuitul turistic mondial, omul de afaceri Diwaker Singh a inaugurat in 2005 complexul Delta Nature Resort, care include peste 30 de bungalow-uri, la vest de Tulcea. Intre timp, complexul are un nou proprietar.

Elizabeth Zach a aflat cu aceasta ocazie ca in Delta Dunarii, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, traiesc peste 1.200 de specii de plante, peste 100 de specii de pesti, dar si broaste testoase, vulpi, vidre si porci mistreti si ca aceasa regiune reprezinta un veritabil "paradis" pentru 300 de specii de pasari.

In prima zi, jurnalista americana a strabatut delta, pana la Sulina, la bordul unei ambarcatiuni rapide. Ea a putut astfel sa admire frumusetea peisajului, a canalelor singuratice si a pasarilor din Delta, declarandu-se impresionata de stolurile de egrete. "Zburand spre Marea Neagra, ele alcatuiau o imagine spectaculoasa, parca desprinsa dintr-un vis", spune Elizabeth Zach.

Cu aceeasi ocazie, jurnalista a admirat si alte pasari, precum cormorani, berze, soimi, dar mai ales o colonie de pelicani de pe Lacul Fortuna. La Sulina, Elizabeth Zach a apreciat friptura de peste si un vin alb local, dar si frumusetea trista a cladirilor cu fatade degradate de pe esplanada orasului. "Am incercat sa imi imaginez cum arata prosperul oras-port Sulina in anii 1900, pe vremea cand aici se afla sediul Comisiei Europene a Dunarii", povesteste Elizabeth Zach.

Citește și
castor care roade o craca
Castorii se intorc in Romania cu scandal. Autoritatile spun ca strica barajele si "intra in conflict cu localnicii"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In ziua urmatoare, jurnalista americana a vizitat Lacul Somova si Manastirea Saon din secolul al XIX-lea, in prezenta unui tanar ghid roman, care, dupa ce a lucrat sase ani in Italia, a decis sa se intoarca in tara, intrucat ii era foarte dor de delta.

La recomandarea unor turisti francezi, Elizabeth Zach a discutat apoi cu ghidul local Iuliana Stanescu, care i-a expus in cateva fraze principalele probleme cu care se confrunta Delta Dunarii: "Autoritatile nu aplica legea asa cum ar trebui, pentru a pastra curata aceasta zona, ele nu implementeaza un program guvernamental".

Desi Elizabeth a apreciat frumusetea idilica a peisajului in care se afla acel complex hotelier, ea a vorbit si despre neajunsurile si micile neplaceri cu care s-a confruntat in timpul sejurului: chelnerii incurcau in mod constant meniul comandat, televizoarele functionau la un volum prea ridicat, piscina era murdara, jacuzzi nu functiona, iar siguranta de la usa camerei sale era sparta. Personalul, desi bine intentionat, era tanar si lipsit de experienta, adauga jurnalista.

Jurnalista americana a discutat si cu Edward Bratfanof, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Acesta spune ca regiunea ar putea fi mai bine protejata. Desi nu exista "activitati industriale" in interiorul rezervatiei naturale, pescuitul, exploatarea stufului, cresterea animalelor, agricultura la scara mica, turismul si servicii pentru activitatile umane zilnice sunt totusi permise, a precizat Edward Bratfanof. El mai spune ca viteza cu care circula ambarcatiunile din Delta continua sa reprezinte o problema importanta, iar sperantele ecologistilor se leaga de o noua propunere de lege care vizeaza protejarea faunei si a florei, reducerea eroziunii, incurajararea turismului si cresterea veniturilor localnicilor, dar si "scaderea presiunii asupra resurselor naturale, in special asupra populatiilor de pesti".

Elizabeth Zach l-a contactat si pe creatorul complexului de bungalow-uri de langa Tulcea. Diwaker Singh locuieste in prezent la Londra, dar revine in Delta Dunarii cel putin o data pe an. "Romania este splendida prin bogatiile ei naturale, care pot fi exploatate pentru un turism sustenabil. Totusi, aceasta tara a generat prea putin interes in randul turoperatorilor, din cauza lipsei unor programe de marketing adecvate, bine tintite si sustenabile", spune investitorul indian.

"Actuala generatie de romani iubeste natura si vrea sa o conserve. Cred cu tarie ca, in timp, pe masura ce economia se va imbunatati, Delta Dunarii va reveni la adevarata ei glorie", a adaugat el.
"Am parasit Delta Dunarii uluita de peisajul ei utopic, dar ingrijorata de frumusetea ei vulnerabila", a afirmat Elizabeth Zach in incheierea articolului ei din The New York Times.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Micul paradis aflat la doar 50 de kilometri de Capitala. Zona de care tot mai multi turisti se indragostesc
Micul paradis aflat la doar 50 de kilometri de Capitala. Zona de care tot mai multi turisti se indragostesc

La 50 de kilometri de Capitala se afla un mic paradis in care gasesti liniste sau aventura, in functie de ceea ce-ti doresti. Vorbim despre zona Comana din Giurgiu, unde pescarii se pot delecta in Delta Neajlovului.

Castorii se intorc in Romania cu scandal. Autoritatile spun ca strica barajele si
Castorii se intorc in Romania cu scandal. Autoritatile spun ca strica barajele si "intra in conflict cu localnicii"

Daca vizitati Delta Dunarii si sunteti suficient de norocosi o sa aveti parte, de o surpriza placuta: dupa o absenta de 200 de ani, castorul european a revenit la noi. Unii spun insa ca nu e o veste chiar asa de buna.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.