"Romania e un loc oribil, dar si minunat". Un celebru scriitor american, despre tara din care bunicii sai au fost alungati

Andrew Solomon

 Unul dintre cei mai importanti autori americani ai momentului a publicat un editorial despre Romania – si mai ales despre modul in care tara noastra isi trateaza minoritatile.

 La mijlocul lunii iunie, Andrew Solomon, a venit Romania pentru a isi promova cartea “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, nominalizata in 2002 la Premiul Pulitzer, tradusa in 24 de limbi si declarata de Times “una din cele mai bune 100 de carti ale deceniului”. In copilaria lui Solomon, matusa sa, nascuta in Dorohoi, il avertizase ca Romania e “un loc oribil”, in care nu trebuie sa se intoarca. Solomon nu a luat-o insa in serios.

Vezi ce spune criticul literar Dan C. Mihailescu despre "Demonul amiezii"

Tara noastra i-a confirmat insa lui Solomon cuvintele matusii sale. Atunci cand scriitorul a vrut sa tina o conferinta despre identitatea gay la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, a descoperit ca nu poate – desi evenimentul avea chiar si sprijinul Ambasadei SUA. Motivul: o deficienta de comunicare, potrivit oficialilor BCU. Scriitorul si asociatia ACCEPT, care a organizat evenimentul, spun insa ca subiectul conferintei a fost adevaratul motiv.

Gay, evreu, bolnav mintal
In urma vizitei in tara noastra si intamplarilor prilejuite de aceasta, Solomon a revenit cu un editorial despre Romania in prestigioasa revista New Yorker. Un editorial in care faimosul scriitor a dezvaluit pentru prima oara ca bunicii sai proveneau din Romania, dar a profitat de ocazie si pentru a-i confrunta pe romani cu imaginea propriei lor intolerante fata de minoritati.

Citește și
lucerna
Scandal cu focuri de arma intre romi si romani, in Hadareni. Totul a pornit de la un barbat prins la furat de lucerna
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Gay, evreu, bolnav mintal si aparator al romilor in Romania” se intituleaza textul scris de Andrew Solomon, un text care incepe cu dezvaluirea ca bunicii scriitorului, au fost evrei din Romania. “Un var de gradul doi pe care l-am intalnit pe Facebook mi-a spus ca, din cate stie, suntem din Dorohoi, un orasel la circa 250 de mile de Bucuresti”, povesteste Solomon, care recunoaste insa ca familia sa nu a pastrat amintiri frumoase din Romania, o tara din care familia bunicilor sai a fugit la inceputul secolului XX.

Era un loc oribil si am fost norocosi sa plecam acolo”, i-a spus lui Andrew Solomon matusa sa in copilarie. “Nu exista niciun motiv pentru care ne-am intoarce acolo”. Insa, atunci cand a aflat ca cea mai populara carte a sa, “Demonul amiezii”, a fost tradusa si publicata in Romania, lui Solomon i s-a “reaprins” curiozitatea despre meleagurile natale.

Umbra homofoba a lui Putin
Solomon recunoaste ca a fost impresionat de entuziasmul manifestat de romani atat fata de cartea sa, tratand un subiect ingrat – depresia – cat si fata de vizita lui. Insa la fel de impresionat a fost si de anularea conferintei sale, despre care autorul american spune ca a fost o decizie a directorului BCU. “Umbra homofoba a lui Putin se intinde asupra Europei de Est”, scrie Solomon. Scriitorul sustine ca directorul BCU ar fi spus explicit intr-o conversatie telefonica ca biblioteca pe care o conduce nu va gazdui niciodata un eveniment in care se discuta identitatea gay.

Iar ulterior acelasi sef de institutie publica nu le-ar mai fi raspuns la telefon nici directorului ACCEPT si nici lui Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke, care traieste de mai bine de un deceniu in tara noastra, unde a infiintat fundatia Ovidiu Ro. Solomon este si el in board-ul fundatiei, deoarece vede “o paralela intre oprimarea stramosilor mei evrei si cea a romilor”.

Vezi si: Coruptia si birocratia sufoca orice sansa a romilor la un viitor. Cum ii ajuta fundatia lui Leslie Hawke

In video-ul de mai jos puteti urmari conferinta lui Solomon, care a avut loc in cele din urma la UNATC:

Un american la Dorohoi
Solomon a vizitat si orasul Dorohoi, unde a constatat ca lucrurile nu par sa se fi schimbat mult din vremea cand bunicii sai au parasit Romania. Cimitirul evreiesc din localitate, azi lasat in paragina, l-a facut sa mediteze la viata pe care ar fi avut-o aici daca stramosii sai nu ar fi parasit Romania. “M-am uitat la taranii din partea locului si m-am gandit ca daca stramosii lor nu le-ar fi ars casele stramosilor mei, poate ca neamul meu nu pleca de aici. [...] Oprimarea e uneori mai profitabila pentru victime. [...] Ura mi-a alungat familia in Statele Unite, unde ne-am bucurat de libertati pana atunci de neimaginat”.

Iar rudele sale ramase in Romania au disparut in Holocaust. “Una din pietrele din cimitir amintea de Solomonii care au murit ucisi de Hitler. Un memorial amintea de cei 5.000 de evrei care au fost luati din aceste locuri si nu s-au mai intors niciodata”, scrie autorul american. La Dorohoi a avut loc in iulie 1940 un pogrom comis de soldatii romani, care au ucis intre 50 si 200 de evrei, dupa estimarile istoricilor. Printre victime s-au numarat inclusiv camarazii lor de origine evreieasca.

“Ma gandesc sa cer pasaport romanesc”
Nici despre viata romilor, Andrew Solomon nu are multe lucruri mai bune de spus. “Taberele unde m-a dus Leslie [Hawke, n. red.] au facut ca Dorohoi sa imi para East Hampton [cartier de lux din New York, n. red.]. Daca taranii din nordul Romaniei mancau prost, romii erau flamanzi, daca taranii traiau putin, romii erau deja bolnavi”. Solomon are insa si cuvinte de lauda pentru Mircea Cartarescu, pentru ONG-urile din Romania dar si pentru publicul din tara noastra, care l-a primit cu entuziasm.

Societatile in tranzitie sunt intotdeauna modele de contradictie. Cum se raporteaza romanii la evrei, la persoanele cu afectiuni psihice, la gay, la romi”, se intreaba autorul, care este evreu, gay si suferind de depresie – dar in acelasi timp e si doctor in psihologie la universitatea Cambridge. “Femeile din Dorohoi sigur nu sprijina casatoria gay si probabil nu le plac evreii sau tiganii”. Dar, incheie autorul, “mi s-a spus ca, fiindca bunicul meu s-a nascut acolo, as putea cere pasaport romanesc. Ma gandesc serios sa o fac. E un loc oribil si am fost norocosi sa plecam de acolo, dar e si un loc minunat si ma simt norocos ca m-am intors”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Doua locuri pentru romi in orice clasa de a IX-a. Ambitiile celor care intra pe locuri speciale:
Doua locuri pentru romi in orice clasa de a IX-a. Ambitiile celor care intra pe locuri speciale: "Vreau sa fiu om de afaceri"

Absolventii de clasa a VIII-a asteapta sa fie repartizati in licee, in functie de medii. In avantaj sunt cei de etnie roma. Special pentru ei, au fost rezervate in jur de 13.000 de locuri in toata tara, insa numai 60% dintre acestea vor fi ocupate.

Scandal cu focuri de arma intre romi si romani, in Hadareni. Totul a pornit de la un barbat prins la furat de lucerna
Scandal cu focuri de arma intre romi si romani, in Hadareni. Totul a pornit de la un barbat prins la furat de lucerna

Un nou episod violent a avut loc marti seara in localitatea Hadareni, din Mures, renumita pentru conflictele dintre romanii si romii care traiesc acolo.

Povestea suedezilor care ajuta un cuplu de cersetori romani de etnie roma sa-si cumpere casa
Povestea suedezilor care ajuta un cuplu de cersetori romani de etnie roma sa-si cumpere casa

Un cuplu suedez din oraselul Jönköping a decis sa ajute un cuplu de cersetori romani de etnie roma sa-si cumpere casa, relateaza site-ul TheLocal.se.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.