Pentagonul critica Rusia pentru investitiile in arme nucleare: "E mai periculoasa decat URSS in timpul Razboiului Rece"
Seful Pentagonului, Ashton Carter, a criticat luni investitiile Rusiei in "noile arme nucleare", denuntand "gesticulatia nucleara" a Moscovei, informeaza portalul 20Minutes.
Potrivit ministrului american al apararii, Rusia lui Vladimir Putin este in unele privinte mai alarmanta decat Uniunea Sovietica din trecut in privinta armelor nucleare, conform AFP, citat de Agerpres.
In cursul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale de la Minot, in Dakota de Nord - unul dintre cele trei situri care gazduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III -, Ashton Carter a criticat investitiile Rusiei in "noile arme nucleare".
El a declarat ca exista intrebari daca liderii rusi de astazi au pastrat "marea retinere pe care o aveau conducatorii din epoca Razboiului Rece, cand isi agitau armele nucleare".
In prezent, a spus Carter, "utilizarea cea mai probabila a armei nucleare nu mai este un razboi total", luat in calcul in timpul Razboiului Rece, pe care marile puteri s-au abtinut intr-adevar sa-l declanseze. Ea este mai degraba un atac "teribil si fara precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreii de Nord, pentru a incerca sa forteze un adversar superior pe plan conventional sa-si abandoneze unul din aliati" in timpul unei crize, a afirmat secretarul apararii american.
Dupa anexarea Crimeii, Vladimir Putin a declarat public ca este pregatit sa utilizeze arma nucleara in timpul operatiunilor. Strategii occidentali sunt ingrijorati si de proiectele Moscovei in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune. Moscova este suspectata ca a testat o racheta de croaziera, incalcand Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu raza medie de actiune in Europa.
Moscova isi modernizeaza armele nucleare
In pofida tratatului de dezarmare - noul tratat START - semnat in 2010 de Rusia si SUA, Moscova continua sa-si modernizeze fiecare din cele trei componente ale descurajarii nucleare, intercontinentala, aeriana si submarina, argumenteaza Pentagonul, potrivit AFP.
SUA se pregatesc sa investeasca masiv in reninnoirea armamentului lor nuclear in deceniile urmatoare, in pofida costului astronomic al acestor eforturi, depasind o mie de miliarde de dolari - potrivit unor estimari. Astfel, Statele Unite prevad sa-si reinnoiasca cele 400 de rachete balistice intercontinentale Minuteman III. Washingtonul prevede, de asemenea, sa se doteze cu o noua racheta de croaziera cu raza lunga de actiune, cu noi submarine nucleare, lansatoare de rachete si sa-si modernizeze bombardierele nucleare B-61. "Incepem acum sa corectam decenii de subinvestitii in descurajarea nucleara", a indicat Ashton Carter.
Fortele Aeriene americane prevad inlocuirea rachetelor Minuteman III incepand din 2030 printr-un nou tip de rachete, costul operatiunii fiind estimat in prezent la 86 miliarde de dolari in cei 50 de ani de existenta a programului, potrivit AFP.
Unii experti in dezarmare estimeaza ca SUA isi impun astfel un angajament care nu este necesar, cu atat mai mult cu cat si alte componente ale descurajarii lor nucleare, aeriana si submarina, vor trebui de asemenea sa fie modernizate.
Potrivit acestor experti, costul unei modernizari complete a arsenalului nuclear in deceniile urmatoare ar urma sa atinga o mie de miliarde de dolari, in timp ce SUA trebuie sa investeasca de asemenea sume colosale in modernizarea armamentului lor conventional pe care il utilizeaza in mod real in prezent, conform AFP.