Reportaj Euronews despre aderarea Romaniei la Schengen. Cum sunt vazuti granicerii care "vaneaza" imigrantii ilegali
Jurnalistii de la Euronews arata intr-un reportaj despre Romania ca tara noastra inca nu este membru al Spatiului Schengen, dar isi doreste cu ardoare acest lucru si arata bunavointa in securizarea granitelor europene.
Cei de la Euronews au stat de vorba cu granicerul Ciprian Popa, care patruleaza in apele Marii Negre, unde Romania se confrunta cu un nou fenomen: mici ambarcatiuni pline cu refugiati incearca sa fuga din Turcia si sa ajunga in Europa Occidentala. Deocamdata, numarul acestor imigranti este mic, mult mai mic decat al celor din Marea Mediterana, insa este in crestere.
Pentru acesti refugiati, Romania a devenit o poarta catre Europa, unde ar putea trai o viata buna, departe de saracia din tarile lor. Multi isi risca vietile pentru a ajunge pe continent.
Intr-o noapte a izbucnit o furtuna, iar apele erau foarte involburate. Popa si echipajul sau au vazut atunci o barca mica abia tinandu-se la suprafata marii furioase. Granicerii au salvat atunci 70 de vieti, iar cei mai multi refugiati incercau sa scape de razboiul din Siria. impreuna cu ei se afla si Huner, o fetita nascuta cu 5 luni inainte, intr-o tabara de refugiati din Turcia. Numele ei inseamna "arta" in limba kurda. Tatal ei, Ali Kawa, in varsta de 27 de ani, viseaza ca va fi muzician intr-o buna zi.
Atunci cand militantii de la Statul Islamic au atacat anul trecut orasul Kobani, aflat in nordul Siriei, Ali si sotia sa, insarcinata, au fugit din tara. Au platit 6.000 de euro ca plece din Siria in Europa - de la razboi la pace. Ali si-a vazut prietenii raniti si ucisi in razboiul care se duce la granita dintre Siria si Turcia. In scurt timp, casa sa a fost distrusa, iar viata din Siria a fost ruinata - a declarat el printre lacrimi pentru Euronews.
Imigrantii ilegali si persoanele care se ocupa de acest trafic de persoane sunt vanate cu ajutorul autoritatilor din Romania, care detin un centru de coordonare in portul Constanta. "Nimeni nu poate intra in teritoriul UE nedetectat, deoarece avem un echipament foarte bun si eficient. Cu el putem detecta ambarcatiuni care au mai putin de 20 de metri, de la o distanta de 12 mile nautice." - a declarat ofiterul Madalina Zamfir.
Iar daca Romania va intra in Spatiul Schengen, atunci paza de coasta se va confrunta cu si mai multi imigranti, in urmatorii ani, mai spun cei de la Euronews.
Sursa: Euronews
Etichete: razboi, siria, graniță, imigranti, Schengen, grăniceri,
Dată publicare:
11-04-2015 11:20