Klaus Iohannis isi doreste sa faca "un pas" spre Schengen "in primul an al primului mandat". Promisiunile facute diasporei
Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, la Varsovia, romanilor din Polonia, ca in tara a inceput procesul de schimbare a modului in care arata politica si de reformare a institutiilor.
Seful statului le-a transmis romanilor din Polonia veniti la sediul Ambasadei Romaniei in Republica Polona ca este o bucurie sa fie alaturi de ei, dupa ce a avut ocazia, recent, sa stea de vorba cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Franta si din Germania.
Seful statului a fost aplaudat indelung de romanii veniti la Ambasada Romaniei la Varsovia, care au dorit sa faca fotografii cu acesta, dar si sa ii transmita doleantele si asteptarilor lor de la autoritatile romane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantii diasporei i-au spus sefului statului ca, desi se afla in alta tara si isi construiesc un viitor aici, isi doresc sa revina in Romania.
Presedintele Iohannis a fost intrebat de romanii prezenti la Ambasada despre sansele Romaniei de a fi primita in spatiul Schengen.
"Speranta mea este ca in primul an al primului mandat sa facem un pas in directia aceasta. (...) Daca nu am avea sustinatori, nu cred ca am face mare lucru, dar fiindca suntem in Polonia este bine sa stiti ca Polonia ne-a sprijinit din capul locului si este un partener foarte serios. Daca mai gasim cativa parteneri asa cum este Polonia, atunci problema s-ar rezolva repede", le-a raspuns presedintele romanilor din Polonia.
"Intentia mea este ca, peste tot unde merg, sa intalnesc cat mai multi dintre concetatenii nostri, care traiesc si muncesc departe de casa. Ca presedinte al tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei, vreau sa-i cunosc, sa-i ascult si sa le spun ca ii respect si ii pretuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastra sa se faca auzit, vreau sa stiu care sunt problemele cu care se confrunta comunitatile de romani din diaspora. Si imi doresc ca in urma consolidarii parteneriatelor externe ale Romaniei, sa existe beneficii concrete: un spatiu mai sigur si mai multe oportunitati pentru toti", a aratat presedintele, in discursul sau.
Potrivit lui Iohannis, prezenta sa in Polonia reprezinta "o componenta esentiala a politicii externe pe care si-a asumat-o, si anume o politica transparenta si eficienta, apropiata de cetatenii romani, oriunde traiesc acestia".
"Vreau ca toti romanii sa fie bine reprezentati peste hotare, iar intre autoritati si cetateni sa existe o relatie bazata pe respect. Este rolul autoritatilor sa se asigure ca drepturile si libertatile romanilor, ca cetateni europeni, sunt protejate, dar si sa vina in sprijinul lor. Cred ca, indiferent din ce motiv sau de cat timp sunt plecati, pentru romanii din strainatate sentimentul apartenentei la o natiune si identitatea profunda nu se pierd niciodata. Este datoria noastra, a celor de acasa, sa cultivam acest sentiment si sa va sustinem in afirmarea propriei identitati spirituale si culturale, in pastrarea traditiilor proprii", le-a mai spus Klaus Iohannis celor din diaspora.
Presedintele le-a vorbit si despre planurile sale de viitor si despre dorinta de a construi "acea Romanie din care sa nu mai fie tentat nimeni sa plece".
"Dupa ani de dezamagiri si nereusite, va spun astazi cu toata sinceritatea ca vom putea construi impreuna acea Romanie pe care ne-o dorim, un loc in care ne vom bucura sa traim, din care nu vom mai fi tentati sa plecam si la care dumneavoastra va veti putea intoarce cu inima deschisa. Oricate eforturi si sacrificii ar cere, vom reusi cu viziune, calm si rabdare sa cladim o societate romaneasca in care sa primeze valorile democratice, increderea in institutii si in statul de drept, toleranta, respectul pentru munca, educatie, cultura", le-a spus Iohannis romanilor din Polonia.
El a adaugat: "Aceasta reconstructie a inceput deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului in care arata politica romaneasca si de reformare a institutiilor politice", a mai afirmat Klaus Iohannis, mentionand ca, fara indoiala, la acest capitol un aspect esential il reprezinta asigurarea conditiilor pentru participarea la vot a romanilor din diaspora.
Iohannis a vorbit si despre relatiile comerciale dintre Polonia si Romania.
"Orice colaborare economica e de bun augur. Firme poloneze in Romania sunt cam 700 si firme romanesti in Polonia sunt cam sapte", a spus Iohannis, precizand ca in plan economic este mult loc pentru dezvoltare.
"Dumneavoastra ne reprezentati in Polonia, sunteti adevarati emisari ai Romaniei. Prin ceea ce faceti zi de zi, prin munca, profesionalismul si devotamentul cu care va desfasurati activitatea aici, contribuiti din plin la constructia renumelui tarii noastre, iar pentru acest lucru va suntem recunoscatori", a mai spus presedintele Romaniei, in incheierea discursului.
Sursa: Mediafax
Etichete: Polonia, klaus iohannis, diaspora, Schengen, varsovia, romani diaspora,
Dată publicare:
12-03-2015 19:52