Bob Dylan a primit Nobelul pentru Literatura. Obama il felicita, unii scriitori il contesta: "Academia s-a facut de ras"
La 75 de ani, Bob Dylan, legenda muzicii folk si rock americane, a primit Nobelul pentru literatura.
"Pentru crearea unei noi expresii poetice, in interiorul marii traditii a muzicii americane", a fost motivatia Academiei suedeze la anuntarea surprinzatorului laureat.
Presedintele american Barack Obama a publicat, joi, pe Twitter, un mesaj in care a laudat alegerea facuta de Academia Suedeza. ”Felicitari unuia dintre poetii mei preferati, Bob Dylan, pentru un Nobel bine meritat”, a scris Barack Obama pe aceasta platforma de microblogging.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dylan este primul muzician si autor de versuri onorat vreodata cu prestigioasa distinctie. Dar si primul american care obtine un Nobel pentru literatura in ultimii 23 de ani.
Pe numele sau adevarat Robert Allen Zimmerman, artistul si-a luat numele de scena dupa poetul Dylan Thomas. Si, de mai bine de cinci decenii, reprezinta prin muzica dar si prin versurile sale un reper in cultura pop americana.
In anii '60, s-a impus drept porta-voce a "generatiei in blugi", impotriva razboiului, dar si nedreptatilor sociale. In acea perioada au aparut si cele mai cunoscute cantece ale sale. Piese precum 'Blowin' in the Wind' sau 'The Times They Are a-Changin'' au devenit veritabile imnuri ale contestarii, preluate de miscarile americane anti militariste si pentru schimbari in societate.
Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze: "O vreme a fost asociat cu miscarea de protest, dar el n-a fost niciodata un protestatar. Remarcabil la Bob Dylan este faptul ca el s-a reinventat in mod constant."
In 2012, a primit la Casa Alba medalia libertatii. Versurile lui incorporeaza felurite influente politice, sociale, filosofice si literare - spun criticii, care vorbesc uneori de o "contra-cultura", al carei exponent de marca este Bob Dylan
Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze: "Bob Dylan e un mare poet, pur si simplu. Este un mare poet, in mareata traditie a limbii engleze. V-as recomanda sa ascultati Times of Freedom, alta piesa ar fi Visions of Johanna. Dar as sugera sa incepeti cu Blonde on Blonde, din 1966"
De multa vreme, era trecut pe "listele de asteptare" ale Nobelului pentru literatura; Dar putin specialisti chiar erau convinsi ca Academia suedeza ii poate acorda unui muzician premiul rezervat de obiciei scriitorilor.
Dylan va primi prestigioasa distinctie, odata cu acordarea celorlalte cinci premii Nobel ale sezonului, pe 10 decembrie, ziua in care e comemorata moartea fondatorului Alfred Nobel, in 1896.
Britanicul Salman Rushdie se afla si el printre favoriti. In martie Academia suedeza a denuntat fatwa impotriva autorului "Versetelor satanice", lucrare blamata de islamisti. Intr-un articol publicat in cotidianul Dagens Nyheter, Academia a atacat "o condamnare la moarte pronuntata pentru a pedepsi o creatie literara", ceea ce constituie, potrivit institutiei, "o incalcare grava a libertatii de exprimare".
Unii scriitori contesta acordarea premiului Nobel pentru literatura lui Bob Dylan
Acordarea premiului Nobel cantaretului american Bob Dylan a provocat nedumerirea unor scriitori, ridicand semne de intrebare cu privire la definitia chiar a termenului de scriitor, relateaza AFP.
Bob Dylan este primul cantaret laureat cu Nobelul pentru literatura, in timp ce scriitori importanti precum Philip Roth, Joyce Carol Oates sau Don De Lillo (pentru a mentiona doar scriitori americani) asteapta in van sa fie recompensati cu prestigioasa distinctie.
Dupa anuntul Academiei suedeze, comentariile ironice si-au facut aparitia pe retelele de socializare. "Academia care nu l-a recunoscut niciodata pe Jorge Luis Borges l-a ales pe Dylan ...", se spunea intr-unul dintre acestea.
"Numele lui Dylan a fost adesea citat in ultimii ani, insa intotdeauna acest lucru a fost luat ca o farsa", isi aminteste Pierre Assouline, unul dintre membrii Academiei Goncourt.
"Sa-i acorzi Premiul Nobel pentru literatura e dureros", a declarat romancierul pentru AFP. "Imi place Dylan, dar nu are o opera. Cred ca Academia Suedeza s-a facut de ras. Este dispretuitor fata de scriitori", a completat el.
Scriitorul scotian Irvine Welsh impartaseste aceeasi parere. Pe contul sau de Twitter, romancierul a precizat ca premiul acordat lui Dylan a fost alegerea "unor hippie batrani bolborosind cu prostate fetide".
Pe de alta parte, scriitorul britanic Salman Rushdie, autorul bestseller-ului international "Versetele satanice", a preferat fair-play-ul, felicitand "alegerea excelenta" a Academiei Suedeze.
"De la Orfeu la Faiz, cantecul si poezia au fost intotdeauna strans legate. Dylan este mostenitorul genial al traditiei barzilor", a scris el pe Twitter.
"Puristii si alti plangaciosi vor denunta cu siguranta sacrilegiul, pervertirea spiritului Nobel, insa eu sunt incantat (...)", a comentat scriitorul Alain Mabanckou, evident "satisfacut" de alegerea Academiei Suedeze.
La randul sau, romancierul Philip Margotin, coautor al unui volum dedicat lui Bob Dylan ("Bob Dylan, la totale", aparut in 2015), lauda alegerea facuta anul acesta pentru Nobelul pentru literatura, apreciind ca autorul celebrului "Like a Rolling Stone" este "marele poet in viata al Americii secolului XX".