NOBEL 2016: Yoshinori Ohsumi a castigat premiul Nobel pentru Medicina pentru "descoperirea mecanismelor autofage"

Ultima actualizare: 06-10-2016 07:04
nobel

Omul de stiinta nipon Yoshinori Ohsumi a castigat luni Premiul Nobel pentru Medicina "pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie", conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Cercetatorul japonez Yoshinori Ohsumi a castigat premiul Nobel pentru medicina pe 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, joi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Conceptul de autofagie celulara a inceput sa fie folosit din anii '60, cand oamenii de stiinta au observat ca o celula isi poate distruge propriile elemente constitutive izolandu-le in membrane si formand un fel de vezicule ca niste saci ce sunt apoi transportate in "zona de reciclare", la lizozomi, pentru descompunere si reciclare.

Intr-o serie de experimente stralucite, la inceputul anilor '90, Yoshinori Ohsumi a folosit drojdie de panificatie pentru a identifica genele care indeplinesc rolurile principale in procesul de autofagie.

Descoperirile lui Ohsumi au impus o noua paradigma cu privire la procesele prin care celulele isi recicleaza propriul continut si au deschis calea pentru intelegerea importantei fundamentale a autofagiei in multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame si pana la raspunsul organismului in cazul unor infectii.

Mutatiile inregistrate in cazul genelor responsabile de procesul de autofagie pot duce la declansarea unor boli grave precum cancerul sau a unor maladii neurologice.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.
 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO