Povestea incredibilă a unui supraviețuitor de la Auschwitz. A ținut acest secret 50 de ani
Timp de mai bine de 50 de ani, Lale Sokolov a trăit cu un secret - unul născut în vremurile de groază ale Europei, într-un loc în care a fost martor la una dintre cele mai groaznice acte comise de om.
Acest secret l-a ținut până când a împlinit 80 de ani, la mii de kilometri depărtare de acel loc îngrozitor. Lale a fost tatuator la Auschwitz.
”Acest bărbat, tatuator la unul dintre cele mai cunoscute lagăre naziste de concentrare, a ținut acest secret crezând în mod greșit că are ceva de ascuns”, spune Heather Morris pentru BBC News.
Heather a avut nevoie de 3 ani ca să se documenteze despre această poveste a lui Lale, înainte ca acesta să moară în 2006. Acum, ea a scris o carte - ”Tatuatorul din Auschwitz” - care povestește cum bărbatul a tatuat numere pe brațele celor care nu erau trimiși în camerele de gazare din lagăr.
”Groaza pe care a trăit-o timp de aproape 3 ani în acest lagăr de concentrare l-a lăsat cu o groază și o paranoia pe viață”, spune autoarea cărții.
”A fost nevoie de 3 ani pentru ca această poveste să fie dezvăluită. A trebuit să-i câștig încrederea și a fost nevoie de timp înainte ca el să fie de acord să încerce să-și aducă aminte de anumite părți de care era nevoie în carte”.
Bărbatul se temea că va fi considerat un colaborator al naziștilor, astfel că a ținut acest secret, crezând că așa își va proteja familia. Abia după ce soția sa, Gita, a murit, Lale și-a deschis sufletul.
Prizonierul 32407
În aprilie 1942, el avea 26 de ani și era dus la Auschwitz, cea mai mare tabără a morții, construită de naziști. La acea vreme habar nu avea de ororile de război ale germanilor fanatici.
Când a ajuns acolo, naziștii i-au schimbat numele cu un număr, 32407, și l-au trimis să muncească împreună cu ceilalți, să construiască barăci în lagărul care se tot extindea.
După un timp, datorită abilităților sale lingvistice - știa să vorbească limbile solvacă, germană, rusă, franceză, maghiară și puțină poloneză - Lale a fost făcut principalul tatuator al lagărului de concentrare.
A primit un pachet cu ustensilele necesare, precum și o hârtie pe care scria: ”Politische Abteilung” (”departamentul politic”, în traducere). Astfel, Lale muncea pentru Aripa Politică a SS-ului. Un ofițer a fost desemnat să îl supravegheze, ceea ce i-a oferit o oarecare protecție.
În calitate de tatuator al lagărului, Lale se afla cu un pas înaintea celorlalți prizonieri. Mânca în una din clădirile administrației și primea extra rații. Dormea singur într-o cameră. Iar când își termina munca sau când nu erau prizonieri noi pe care să-i tatueze avea voie să-și petreacă cum vrea timpul liber.
”Niciodată, dar niciodată nu s-a considerat un colaborator”, spune Morris. Aceasta a fost cea mai mare preocupare a lui după război, pentru că mulți îi vedeau pe prizonierii care au lucrat cu SS-ul ca fiind răspunzători pentru brutalitatea din lagăre.
”A făcut ceea ce a făcut pentru a supraviețui. Spunea că nu i s-a oferit să își aleagă o ocupație, ci a fost forțat”, povestește Morris.
În ciuda acestor privilegii, era amenințat tot timpul că nu va mai apuca a doua zi în viață.
”Mengele, în special, era o apariție obișnuită, pentru că își alegea ”pacienții” din rândul celor nou veniți, trimițându-i lui Lale. Iar de multe ori, în timp ce fluiera o arie dintr-o operă, apărea la Lale și urla, terorizându-l: Într-o zi, tatuatorule, o să te iau și pe tine - într-o zi!”.
FOTO: Joseph Mengele, supranumit ”Îngerul morții”
În următorii 2 ani de zile, Lale a tatuat sute de mii de prizonieri, cu ajutorul unor asistenți. Aceste numere tatuate pe brațele oamenilor au devenit simbolul cel mai cunoscut al Holocaustului.
Numai prizonierii de la Auschwitz și sub-taberele sale, Birkenau și Monowitz, au fost tatuați. Această practică a început în toamna anului 1941 și a durat până în primăvara anului 1943.
Inițial se folosea o ștampilă metalică pentru a imprima numărul pe piele, apoi cerneala era pusă pe rană. După ce s-a dovedit faptul că această metodă era ineficientă, SS-ul a introdus metoda acelor cu cerneală.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: razboi, lagar, Auschwitz, nazisti, supravietuitori, SS,
Dată publicare:
09-01-2018 13:01