O viata intreaga a sustinut ca a evadat din Auschwitz, iar acum a facut o confesiunse socanta. De ce a mintit

Ultima actualizare: 28-06-2016 00:02
auschwitz poarta - getty

Un barbat din Pennsylvania, care a sustinut ca a fost prizonier in Auschwitz si a supravietuit, a recunoscut abia acum ca a mintit, el nefiind niciodata capturat de nazisti.

Joseph Hirt a recunoscut ca a inventat povestea, dupa ce a sustinut ca a fost victima supravietuitoare a lagarului de concentrare Auschwitz, relateaza The Guardian. Timp de foarte multi ani, barbatul a sustinut ca i-a intalnit pe doctorul Joseph Mengele ca l-a vazut de aproape pe Hitler si ca a fost asteptat la intoarcerea in SUA de Eleanor Roosevelt.

Acum, Hirt a compus o scrisoare publica in care a recunoscut ca a mintit si ca adevaratul motiv pentru care a inventat totul a fost "de teama ca istoria va uita atrocitatile petrecute in lagarele de concentare conduse de nazisti in Al Doilea Razboi Mondial.

"Scriu aceasta scrisoare pentru a-mi cere scuze in mod public daca am adus prejudicii sau am facut cuiva rau dupa ce m-am 'strecurat' singur in povestile supravietuitorilor de la Auschwitz. Nu am fost prizonier acolo niciodata, nu am intentionat niciodata sa arunc in umbra evenimentele tragice care au avut loc acolo prin faptul ca am mintit cu privire la experienta mea personala. Cer iertare, am gresit. Atunci, am luat aceasta decizie pentru a ma asigura ca nu cumva aceasta tragedie sa fie trecuta cu vederea in timp, suferintele si mortile care au avut loc la Auschwitz" a scris acesta intr-o scrisoare trimisa catre ziarul local LNP din Pennsylvania.

Mai multi ani la rand, Hirt a spus tot felul de povesti in care sustinea ca l-a cunoscut pe temutul doctor Joseph Mengele, recunoscut pentru experimentele si atrocitatile compise asupra celor din lagar, dar si ca a evadat din Auschwitz dupa ce ar fi trecut pe sub un gard de sarma electrificat. Acesta a sustinut ca a ajuns in Auschwitz dupa ce a fost arestat de nazisti si a zburat cu familia sa de evrei din Polonia in Belgrad.

Joseph Hirt, acum in varsta de 86 de ani, a mai dezvaluit ca a fost surprins sa afle ca acum, Auschwitz a fost transformat "intr-un muzeu curat, unde vin atatia turisti si rad de propaganda", mai scriu cei de la The Guardian.

"Ignorarea adevarului si uneori negarea lui m-au determinat sa pastrez aceste memorii vii. Doar ca nu am judecat deloc bine, ba chiar am reusit sa ingrop adevarul pe care sustineam ca il apar" a continuat Hirt in scrisoarea sa.

Totul a pornit de la un profesor de istorie din New York, Andrew Reid, caruia i s-a parut suspect faptul ca numele lui Hirt nu apare pe liste publice ale supravietuitorilor din Auschwitz. Hirt a mai recunoscut in scrisoare ca si-a tatuat numarul de inregistrare in lagar al unui alt supravietuitor, cunoscutul autor si chimist Primo Levi.

Mai multe detalii din povestea spusa de Hirt de-a lungul timpului nu corespundeau cu evenimentele istorice si datele inregistrate in lagarele de concentrare.  

Hirt Editor by Alejandro Rios

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO