Comoara ascunsa, descoperita dupa 70 de ani. Ce au gasit pe fundul unei cani din lagarul Auschwitz

Ultima actualizare: 23-05-2016 07:03
cana Auschwitz - Agerpres

Descoperire impresionata facuta pe fundul unei cani din fostul lagar Auschwitz, dupa 70 de ani.

Un inel si un lantisor de aur, ascunse in urma cu mai bine de 70 de ani in fundul dublu al unei cani de metal de un prizonier din fostul lagar nazist Auschwitz-Birkenau, au fost descoperite in cadrul unor lucrari de conservare, a anuntat joi muzeul amenajat pe sit, preluat de 20minutes.ch, conform Agerpres.

Cana in care au fost gasite bijuteriile face parte din miile de obiecte de bucatarie expuse la muzeu. "Am mai facut astfel de descoperiri, insa aceasta este unica datorita felului in care au fost ascunse bijuteriile", a declarat un purtator de cuvant al muzeului, Pawel Sawicki.

"Nu am verificat toate miile de ustensile de bucatarie, dar am reusit sa gasim aceste obiecte pretioase fiindca fundul dublu s-a degradat si s-a desprins singur de cana", a adaugat el. Lantisorul, invelit intr-o bucata de panza, se afla langa inel.

Este imposibila insa identificarea proprietarului, potrivit lui Sawicki, care apreciaza totusi ca acea persoana a crezut in minciunile nazistilor. Multi deportati luau cu ei obiecte pretioase fiindca germanii "le promiteau ca ii muta si ca vor duce o viata noua". La sosirea in lagar, obiectele le erau luate.

De multi ani se descopera pe locul fostului lagar nazist obiecte care au apartinut prizonierilor. Printre ele, "un mic nasture, tacamuri, obiecte de sticla", a mai spus Sawicki.

Intre 1940 si inceputul anului 1945, Germania nazista a exterminat la Auschwitz-Birkenau circa 1,1 milioane de persoane, dintre care 1 milion de evrei din diferite tari europene. Muzeul, creat de guvernul polonez in 1947, detine mii de obiecte care le-au apartinut prizonierilor, printre care 4.000 de valize, zeci de mii de pantofi, perii sau obiecte de bucatarie, numai o parte fiind expuse.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 13.00 – 22 Octombrie 2021

44:07
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!