Parlamentul European ameninta cu un proces daca romanii nu scapa de viza de America. Ce masuri poate lua Bruxelles-ul
Conflict intre legislativul si executivul european, din cauza vizelor impuse de Washington romanilor si altor cetateni ai UE.
Europarlamentarii din comisia pentru libertati cetatenesti au cerut miercuri ca executivul european sa ameninte Statele Unite cu impunerea vizelor penru cetatenii americani, potrivit Euobserver. Motivul: 5 state din UE nu sunt incluse in programul Visa Waiver, adica pe lista tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in SUA. Pe langa Romania si Bulgaria, in aceasta situatie se mai gasesc Croatia, Cipru si Polonia.
Parlamentul European vrea acum sa oblige Comisia Europeana sa se implice activ pentru a obtine reciprocitatea in relatiile dintre Statele Unite si UE, amenintand, in caz contrar cu un proces. In mod normal, daca o tara impune vize cetatenilor Uniunii, si Uniunea Europeana trebuie sa impuna un regim de vize cetatenilor acelui stat, ceea ce nu se intampla insa in cazul relatiei dintre Uniune si SUA.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Dupa extinderea UE, in 2004 au inceput discutii intre Bruxelles si Washington privind posibilitatea ca toti cetatenii Uniunii sa scape de vize pentru SUA. Principala dificultate era ca legile americane din acel moment privind Visa Waiver favorizau statele care sustineau cu trupe efortul de razboi din Irak si Afganistan. Asta insemna ca Polonia si Romania erau in fruntea listei, desi altminteri conditiile economice si politice din aceste tari nu le calificau pentru VWP iar tara noastra nici macar nu era inca membra a Uniunii. Asa incat, in ciuda protestelor inaltilor oficiali europeni, guvernul SUA a refuzat sa aplice aceeasi regula pentru toate tarile UE si a preferat sa negocieze cu fiecare dintre ele in parte.
Citeste si: Ce este Visa Waiver si care sunt conditiile impuse de americani
Comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, le-a spus insa europarlamentarilor ca prefera mentinerea relatiilor diplomatice si ca nu vrea sa riste scoaterea tuturor tarilor UE din Visa Waiver. In plus, spune Avramopoulos, e imposibil ca Congresul american sa ridice restrictiile inaintea alegerilor prezidentiale.
Europarlamentarii sustin inca ca, indiferent de riscuri, Comisia trebuie sa initieze un asa-numit „act delegat” prin care sa ameninte cu introducerea vizelor pentru cetatenii americani, deoarece este singurul instrument eficient de negociere pentru a obtine includerea Romaniei si celorlalte 4 state in Visa Waiver. In februarie anul acesta, ambasadorul SUA la Bucuresti declara ca ca nu este foarte optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver, avand in vedere ca participantii romani la acest program au o rata de refuz de peste trei ori mare decat procentul minim legal de 3%.
Sursa: EU Observer
Etichete: SUA, vize, Comisia Europeana, ue, ambasador, calatorii, criterii, diplomatie, pasapoarte, conditii, refuz, europarlamentar, visa waiver,
Dată publicare:
12-10-2016 15:21