Oferta turistica nord-coreeana: puteti vizita Phenianul de la calculator, dar fara sa coborati din masina

Ultima actualizare: 19-05-2014 00:02
Glorious Leader

 Dictatura din Coreea de Nord nu duce lipsa de idei bizare. Iar una dintre ele este turul virtual al Phenianului, cu grafica ca in anii ‘90. Americanii au replicat cu un joc si mai bizar, in care Kim Jong-un impusca "imperialisti" calare pe un inorog

Ideea dictaturii de la Phenian a fost sa lanseze un fel de simulator de condus, botezat Pyongyang Racer si realizat de studentii nord-coreeni. Jocul a fost facut pentru Koryo Tours, agentia care aduce majoritatea turistilor straini in Coreea de Nord si care are o relatie stransa cu autoritatile de la Phenian, desi oficial directorii sunt britanici.

Spuneam ca “e un fel de simulator”, deoarece jocul nu le ofera prea multe optiuni celor care nu-si permit un tur real al Phenianului si opteaza pentru cel virtual. Exista un singur traseu, orasul e pustiu – doar din cand in cand mai vezi o masina – iar la intersectii, daca incerci sa faci stanga sau dreapta, o domnisoara in uniforma de militian iti spune sa conduci drept inainte.

Grafica e de anii ’90- nu neaparat intentionat, e posibil ca acesta sa fie nivelul tehnologiei folosita de studentii nord-coreeni. Si, asa cum e normal intr-un joc creat pentru o dictatura, nu puteti cobori din masina ca sa vizitati orasul cum va taie capul. Dimpotriva, ca sa terminati jocul e obligatoriu sa vedeti 5 cladiri importante din Phenian, toate monumente dedicate dinastiei Kim. Nu e de mirare ca revista Slate l-a declarat “cel mai deprimant joc video”.

Pe de alta parte, jocul arata clar ce vrea regimul de la Phenian sa vada turistii si in ce conditii. Daca vreti ceva mai amuzant, o companie americana, Moneyhorse Games, se pregateste sa lanseze jocul “Glorious Leader”, in care Kim Jong-un ii zdrobeste pe "imperialistii" americani calare pe un inorog- mai precis, legendarul inorog al regelui Tongmyong, pe care arheologii nord-coreeni au anuntat ca l-au descoperit acum doi ani. Iar la final, dupa ce Kim ii invinge pe toti "porcii capitalisti" si darama Statuia Libertatii, se relaxeaza jucand bachet cu Dennis Rodman.

Si “Glorious Leader”are grafica de anii ’90, insa de data aceasta intentionat. Compania a anuntat pe blogul sau ca jocul va fi disponibil in curand pe PC si probabil si pe Android. “In sfarsit, lumea va sti ca cea mai buna Coree este Coreea de Nord”, se incheie anuntul privind lansarea jocului.
Radu Pirca

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO