Cel mai mare cimitir din vremea Imperiului Roman a ajuns ghena de gunoi. Stramosii sunt ingropati in chistoace la Alba Iulia

15-05-2014 13:32


morminte gunoi Alba

Pe Internet romanii se lauda cat ii tine gura cu stramosii lor daci si romanii. In viata reala, insa, aceiasi stramosi ajung sa se odihneasca printre gunoaiele aruncate de urmasii lor.

Nu e nicio exagerare: se intampla la Alba, un oras care se lauda cu istoria sa de doua milenii. Intr-un oras in care o fabrica si o echipa de fotbal si-au pus numele roman al localitatii, Apulum, oamenii au transformat in groapa de gunoi cel mai mare cimitir din vremea acelorasi romani. Si asta la nicio luna dupa ce in Alba Iulia a avut loc un festival dedicat istoriei orasului.
(sursa foto sus: Alba24.ro)

Potrivit portalului local de stiri Alba24.ro, mormintele din parcarea unui supermarket din Alba Iulia au ajuns ghena de gunoi. Mormintele sunt protejate de un acoperis , dar acesta le apara de precipitatii, nu si de cei carora le e lene sa arunce chistoacele, PET-urile si ambalajele la tomberon. Aceasta imagine din Google Maps arata cat de mica e distanta de la mormintele romane pana la cel mai apropiat cos de gunoi. Alba24.ro scrie ca situatia nu este noua si ca de ani de zile locul a devenit depozitul de gunoaie al celor care trec prin parcare.

Cum au ajuns mormintele , datand din secolele II-III dupa Hristos, in parcare unui supermarket modern? De fapt, ele au fost acolo dintotdeauna, ascunse de ochii privitorilor. Au fost insa descoperite doar in 2002-2003, cand un lant de supermarketuri a decis sa-si faca un complex comercial in zona. In timpul cercetarilor pentru descarcarea de sarcina arheologica au fost gasite si aceste morminte, parte din ceea ce arheologii spun ca ar putea fi "cel mai mare cimitir cunoscut pana acum in Dacia romana".

Lantul de magazine a platit atat pentru sapaturile arheologice, cat si pentru amenajarea celor doua morminte. Conform Alba24.ro, ele ar fi fost initial ingradite si acoperite cu sticla, dar intre timp panourile care le protejau au disparut iar trecatorii au inceput sa arunce gunoaie in ele fara nicio opreliste.

Potrivit arheologilor care le-au descoperit, mormintele de langa supermarketul din Alba Iulia spun povesti extrem de interesante – dar si triste – despre oamenii care locuiau in acele locuri acum 1700-1800 de ani. Cele mai emotionate sunt asa-zisele “morminte de familie”, in care era ingropat un copil alaturi de trupul mamei sale, atunci cand amandoi mureau la nastere (foto stanga).

S-au mai descoperit vase, monede, margele, opaite si alte obiecte de uz casnic, dar si o tigla cu stampila Legiunii a XIII Gemina, care era cantonata la Apulum. Arheologii sustin ca in cimitir ar fi putut fi chiar si 1700 de morminte, majoritatea datand din vremea Imperiului Roman, mai precis din secolele II-III dupa Hristos.

Conform Alba24.ro, reprezentatii magazinului au anuntat ca vor reface sticla de protectie a mormintelor, pentru ca oamenii sa nu le mai foloseasca drept ghena de acum inainte.

Situatia de la Alba Iulia nu e nici noua, nici unica. Imaginea de mai sus a fost suprinsa acum 2 ani in parcul arheologic din Magalia, unde oamenii arunca in mod constant cutii de carton si sticle de plastic goale. Daca ati surprins astfel de imagini, va invitam sa ni le trimiteti pe e-mail.

Radu Pirca

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO