O moldoveanca "vinde castraveti gradinarului". Si-a deschis pizzerie chiar in Italia, in plina criza

13-01-2014 09:16


Lucia Staver

In tara in care pizza e la fel de populara cum e la romani mamaliga, o moldoveanca a gasit curajul sa puna mana pe aluat si sa-i pofteasca pe italieni la... masa lor traditionala.

Lucia Staver a deschis o pizzerie in Padova, orasul italian unde sunt cei mai multi moldoveni. Femeia a vrut astfel sa-i vina de hac crizei, desi nu-i este deloc usor, intrucat, spune ea, acum italienii mananca tot mai rar in restaurante.

E ora pranzului. Asa ca la pizzeria Lu-Lu se lucreaza de zor. Unul dupa altul, italienii vin aici sa savureze pizza. Putini dintre ei, insa, stiu ca traditionala lor pizza este preparata de un bucatar moldovean, ca e servita de chelneri moldoveni, iar proprietara localului e si ea tot moldoveanca.

Conform ProTV Chisinau, Lucia este cea care conduce toate treburile in restaurant, dar nu se rusineaza sa suflece mainecile si sa-si ajute angajatii. Oricum, ea ii cunoaste cel mai bine pe clienti si stie gusturile fiecaruia. Mai stie si ca moldovenii au preferinte deosebite, asa ca se straduie sa le faca si lor pe plac.

Restaurantul pe care il are acum nu a cazut din pod. A muncit mult ca sa-l deschida. A plecat din Republica Moldova acum 13 ani, unde lucra ca profesoara la o scoala auxiliara din Straseni. A ajuns in Italia ca multi altii, prin paduri. Si a lucrat la fel ca majoritatea moldovenilor.

Dar dupa ce a agonisit ceva bani, impreuna cu sotul ei, si el moldovean, au inchiriat un restaurant imens in care faceau nunti si cumetrii, mai ales pentru moldoveni. Din cauza crizei, insa, au renuntat la el si au cumparat o pizzerie. Criza economica se simte, insa, si aici. Oricum, cei care intra o data in pizzeria LU-Lu devin clienti fideli.

In Republica Moldova, femeia nu s-ar mai intoarce. Familia ei e deja stabilita acolo. Are doi copii care s-au nascut si au crescut in Italia, iar pentru ei „acasa” inseamna Padova.

La fel ca Lucia si familia ei, numai oficial, 300.000 de mii de cetateni ai Republicii Moldova s-au stabilit cu acte in regula in Italia. Iar in toata lumea sunt imprastiati peste un milion.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO