O fotografie pe cat de simpla, pe atat de reusita. Imaginea care a castigat World Press Photo 2014

Dată publicare: 15-02-2014 15:55
Dată actualizare: 18-02-2014 06:59


aparat foto

Organizatorii World Press Photo 2014 au anuntat castigatorul premiului I la cel mai prestigios concurs de fotojurnalism din lume.

Este vorba despre o fotografie a unui grup de imigranti africani care isi tin telefoanele lor mobile ridicate spre cer, in speranta de a capta mai bine semnalul retelei la care erau abonati.

Potrivit AFP, fotografia americanului John Stanmeyer, luminata doar de clarul de luna si de ecranele telefoanelor mobile ale imigrantilor africani plecati in cautarea "unei vieti mai bune", a fost realizata in februarie 2013 pe o plaja din Djibuti, un loc de tranzit al migrantilor din Somalia, Etiopia si Eritreea. Fotografia lui John Stanmeyer "este conectata la atat de multe subiecte: ea deschide discutia despre tehnologie, mondializare, imigratie, saracie, alienare, umanitate", a declarat un membru al juriului acestui concurs, Jillian Edelstein.

Un alt membru al juriului, prezidat de Gary Knight, considera ca aceasta fotografie prezinta o imagine diferita a imigrantilor: "Atat de multe fotografii cu imigranti ii arata pe acestia ca fiind murdari si patetici, insa aceasta fotografie nu este atat de romantica pe cat este de demna", a declarat Susan Linfield.

John Stanmeyer, nascut in statul american Illinois, a lucrat multi ani in Asia si a fotografiat ravagiile provocate de tsunami si de razboiul civil din Sudan. Potrivit site-ului sau, fotograful se concentreaza in special asupra unor teme precum nedreptatile sociale, saracia si drepturile omului. Fotografia lui John Stanmeyer, care lucreaza pentru agentia VII, a fost realizata pentru revista National Geographic.

Doi fotografi care colaboreaza cu Agentia France-Presse au castigat primele locuri in doua categorii dedicate "fotografiilor unice": Philippe Lopez in categoria "Actualitati fierbinti" si Jeff Pachoud in categoria "Magazin sportiv".

Fotografia lui Philippe Lopez, realizata in Filipine dupa taifunul Haiyan, prezinta o procesiune religioasa de femei pe fondul unui peisaj devastat de acel taifun care a facut peste 8.000 de morti.

Jeff Pachoud a fost premiat pentru o fotografie realizata in timpul unei curse de sanii trase de caini. Facuta din elicopter, imaginea arata echipajele concurente in mijlocul unui peisaj imaculat.

Aproape 100.000 de imagini au fost propuse juriului din acest an, fiind realizate de 5.754 fotografi din 132 de tari. Juriul a premiat 53 de fotografi de 25 nationalitati in noua categorii.

In 2013, fotograful suedez Paul Hansen a castigat trofeul World Press Photo cu o fotografie care prezinta un grup de barbati transportand cadavrele a doi copii pe strazile din Gaza.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO