Fotografia castigatoare la World Press Photo of the Year, analizata. Ce spun expertii

poza premiata World Press Photo of The Year, Paul Hensen

In urma recentelor discutii aparute in media privind autenticitatea fotografiei castigatoare a trofeului World Press Photo of the Year din 2012, organizatorii competitiei au supus imaginea unor analize specializate pentru a confirma integritatea.

Astfel, organizatorii World Press Photo au publicat un comunicat de presa pe site-ul oficial prin care puncteaza in detaliu concluziile expertilor in fotografie digitala, precizand ca suedezul Paul Hansen, autorul imaginii in cauza, a "cooperat din nou in totalitate la investigatia condusa de expertii independenti".

"Am analizat imaginea RAW, furnizata de World Press Photo, si imaginea JPEG rezultata. Este evident ca fotografia publicata a fost retusata in ceea ce priveste culoarea si nuanta atat globale cat si locale. In afara de aceasta, totusi, nu am gasit nicio dovada de manipulare sau compozitie fotografica semnificativa", explica Dr. Hanry Farid, profesor de informatica la Universitatea Dartmouth din Statele Unite, cofondator si CTO (Chief Technology Officer) la Fourandsix Technologies & Kevin Connor, continuand prin infirmarea, insotita de explicatii, a analizelor asupra fotografiei care au circulat in presa.

Astfel, potrivit acestuia, analiza XMP arata doar ca fisierul respectiv "a fost ajustat in programul Adobe Photoshop, modulul Camera Raw, in diferite ocazii inainte sa fie deschis in Photoshop si sa fie salvat ca JPEG", fara sa reflecte daca este vorba, de fapt, de o compozitie din mai multe fisiere.

Comunicatul World Press Photo continua prin mentionarea unor reguli ale "celei mai bune competitii internationale de fotojurnalism": "Regulile de inscriere in concurs precizeaza ca imaginile nu trebuie sa fie modificate. Este acceptata doar retusarea care se conformeaza standardelor acceptate in prezent in industrie. Juriul va lua in considerare ceea ce socoteste acceptabil in fiecare categorie in timpul jurizarii si poate cere de la fotografi fisiere sau scanuri originale, neretusate pentru a fi examinate. In caz ca exista indoieli dupa finalizarea jurizarii, exista o procedura de reexaminare a fisierelor care ar putea duce in final la descalificarea operei si la retragerea trofeului."

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Fotografia care a castigat trofeul World Press Photo of the Year in 2013, cel mai prestigios premiu din fotografia de presa, ar fi fost de fapt trucata, potrivit unui site specializat in tehnologie, care explica intr-un articol cum fotograful ar fi adus modificari imaginii inainte ca aceasta sa fie inscrisa in concurs.

Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini in medicina legala. Potrivit articolului de pe Extreme Tech, care explica in detaliu cum a decurs analiza manipularii fotografiei Autorul articolului atrage atentia asupra barbatului din partea stanga a fotografiei, care tine picioarele copilului pe maini si a carui fata iluminata digital iese in evidenta pe harta ELA, asa cum se intampla si cu fetele celorlalti barbati si cu giulgiurile copiilor.

"In principiu, Hansen a facut o serie de fotografii si mai tarziu, dupa ce si-a dat seama ca fotografia cu cea mai dramatica situare a iesit prea intunecata si in umbra, a hotarat sa aduca impreuna imagini diferite si sa aplice o cantitate generoasa de lumina in regiunile cu umbra", mai scrie autorul articolului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.