Misterul mormantului Kitora, din Japonia. Pe pereti se afla desenata o harta astronomica foarte complexa, antica
Schema unei constelatii stelare de pe peretii unui mormant antic din Japonia ar putea fi cea mai veche din lume, de acest gen. Specialistii sunt de parere ca desenul arata cum se vedea cerul in China in acele vremuri.
Conform CNET, este vorba despre Mormantul Kitora, care se afla in apropierea satului Asuka, din prefectura japoneza Nara. Acest mormant este deja celebru pentru culorile puternice, deosebite, care se afla in cele 4 puncte cardinale ale sale. De asemenea, o broasca testoasa neagra sta de paza la nordul movilei, ea aflandu-se acolo din secolul 7 sau 8. O pasare Phoenix se afla la sud, un tigru alb la vest si un dragon albastru la est.
Peretii mormantului sunt decorati in mod diferit, cu o harta nocturna a cerului, in care apar 68 de constelatii, stelele fiind indicate prin frunze aurii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei cercuri concentrice sunt desenate cu rosu purpuriu, aratand miscarea corpurilor ceresti, unul dintre acestea fiind soarele. Kazuhiko Miyajima, profesor la Universitatea Doshisha, care a studiat aceasta harta dupa descoperirea mormantului in 1998, spune ca ar putea fi cea mai veche harta astronomica din lume. Aceasta contine elemnte identificatoare pentru orizont, Ecuator si cercuri ecliptice, precum si tipare ale stelelor.
Desi au mai fost descoperite si alte desene ale cerului astronomic (pictura din pestera Lascaux, de exemplu, veche de 17.300 de ani, arata constelatiile Pleiada, Taurus, Orion si Aldebaran), aproape niciuna nu cuprindea tipare ale stelelor sau diagrame ale fenomenelor astronomice.
Doi cercetatori japonezi au lucrat separat unul de celalalt si au calculat ca harta care apare in Mormantul Kitora arata cerul Chinei, din locul in care acum se afla orasele Xi'an si Luoyang. Ei au mai stabilit ca desenul arata cerul asa cum aparea cu cateva sute de ani inainte de constructia mormantului Kitora, insa nu au putut sa se puna de acord in privinta numarului exact de ani. Unul dintre ei spune ca desenul arata cerul din China sa cum aparea intre anii 230 si 520, in timp ce altul afirma ca este vorba despre anul 120 I.C. si 40 D.C.