Studiul unei mumii arata ca in Egiptul Antic se practicau operatii ortopedice de genul celor din prezent
O analiza de rutina efectuata pe o mumie cu vechime de aproximativ 3.000 de ani a scos in evidenta faptul ca medicina din Egitpul Antic era mult mai avansata decat se credea pana acum.
Astfel, se foloseau tehnici perfectionate, cu suruburi metalice si rasini, pentru a vindeca fracturi osoase, scrie Daily Express.
Descoperirea apartine unor cercetatori de la Universitatea Brigham Young din SUA. Cu uimire, ei au sesizat ca mumia unui barbat pe care o supuneau unui test ADN avea in genunchi un surub ortopedic de aproximativ 23 de centimetri, care fusese fixat cu o rasina cu calitati similare cimentului utilizat in prezent la interventii chirurgicale pe os.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se pare ca egipteanul a carui mumie a suscitat interesul specialistilor a trait intre secolul al XVI-lea si al XI-lea i.Ch. "Cuiul are designul pe care il utilizam in zilele noastre pentru a obtine o buna stabilizare a osului", a explicat Richard Jackson, chirurg ortoped la Brigham Young University.
Este pentru prima data cand se gasesc la o mumie indicii ale unei asemenea interventii chirugicale, similare celor efectuate in prezent. Intrebarea care ramane fara raspuns, deocamdata, este cum au ajuns vechii egipteni la aceasta performanta.