Lacrimi si sange in orasul Alep din Siria: "Trebuie sa va opriti! Civilii nu pot fi obiective militare!"

Dată publicare: 25-09-2016 14:48
Dată actualizare: 28-09-2016 07:19


Siria

VIDEO. Orasul Alep, aflat in nordul Siriei, se afla intr-o situatie "dramatica", ca niciodata pana acum, din cauza noii ofensive a armatei regimului lui Bashar al-Assad.

Asa a declarat pentru postul de radio France Info, seful misiunii Medici fara Frontiere (Médecins Sans Frontieres) in Siria, citat de Agerpres.

In ultimele zile, violentele s-au intensificat in imprejurimile Alepului.

Fortele regimului presedintelui Bashar al-Assad au preluat sub controlul lor pozitia de la Handarat, ocupata de rebeli, la nord de oras. Latul se strange in jurul cartierelor din estul Alepului, ultimele care mai sunt detinute de catre rebeli.

Din cei 1,7 milioane de locuitori inainte de razboi, nu au mai ramas decat 250.000 de oameni, care isi duc viata in conditii ingrozitoare.

Din 19 septembrie, cand s-a pus capat unui armistitiu fragil negociat la inceputul lunii, se vorbeste de 100 de bombe pe zi, potrivit France Info. Sambata, 24 septembrie, medicii aflati la fata locului au numarat 23 de morti si 145 de raniti.

"Este o situatie grava, cea mai dramatica pe care am vazut-o vreodata la Alep", a declarat Carlos Francisco, seful misiunii MSF in Siria.

"Bilantul este chiar mai grav decat se anunta pentru ca multi dintre cei raniti se afla inca sub daramaturi si nu pot fi salvati din cauza intensitatii bombardamentelor", a explicat el, tragand un semnal de alarma si asupra faptului ca locuitorii Alepului ar putea ramane fara apa potabila dupa ce statiile de pompare a apei au fost avariate in urma raidurilor aeriene intense.

Cu aceasta ocazie, responsabilul MSF (Médecins Sans Frontieres) a lansat un apel catre comunitatea internationala:

"Civilii care vor sa plece nu pot sa o faca. Orasul este incercuit complet. Nu exista niciun mijloc de a evacua ranitii si nicio modalitate de a face sa intre ajutorul umanitar. Este un mesaj atat pentru comunitatea internationala, cat si pentru toate fortele armate: Trebuie sa va opriti! Civilii nu pot fi obiective militare!"

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste duminica, la cererea SUA, Marii Britanii si Frantei.

Intr-o declaratie comuna, tarile occidentale incearca sa exercite presiune asupra Rusiei, de care depinde, in opinia lor, restabilirea armistitiului in zona Alepului.


 

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO