Foamea din Yemen are un chip: Salem are 6 ani si cantareste 4 kilograme. "De cand s-a nascut sufera intruna de foame"

Dată publicare: 18-09-2016 14:09
Dată actualizare: 21-09-2016 07:00


yemen

Foamea din Yemen, cea mai saraca tara din Golful Persic, are un chip. Este cel al lui Salem care la 6 ani cantareste 4 kilograme.

Salem Abdalá Isa are un schelet minuscul iar pe chipul lui se citeste un singur lucru: o foame atroce. Corpul sau a venit pe lume simtind foame si creste dureros simtind foame.

Imaginea sa a circulat intens pe retelele de socializare in aceasta saptamana si a fost preluata de presa internationala, relateaza El Mundo.

Salem s-a nascut in 2010 intr-un sat uitat de lume din Hodeida, catre granita Yemenului cu Eritreea. I-a vazut murind pe doi dintre cei sapte frati ai sai. Inainte ca Arabia Saudita sa-i bombardeze satul, tatal sau era pescar, insa barcile lui au fost distruse.

Micutul a fost adus in stare grava la un spital din Hodeidah. "De cand s-a nascut sufera intruna de foame" le-a spus mama sa medicilor. In Hodeidah, 100.000 de copii sufera de malnutritie severa. ONU atrage atentia ca in toata tara, 3 milioane de copii si femei gravide sau care au nascut recent sufera de foame si au nevoie de ajutor urgent.

Raport UNICEF: Sute de mii de copii din Yemen se confrunta cu malnutritia severa

Sute de mii de copii din Yemen se confrunta cu malnutritia severa si milioane nu au acces la asistenta medicala sau la apa curata, ca urmare a razboiului izbucnit in urma cu un an in aceasta tara, se indica marti intr-un raport UNICEF, citat de Reuters, conform Agerpres.

De asemenea, raportul atrage atentia asupra faptului ca toate partile implicate in conflict "au crescut exponential" recrutarea fortata a copiilor soldati, cu 848 de cazuri documentate - dintre care unele de baieti de 10 ani.

Raportul apare in contextul in care tensiunile dintre hutiti, aliatii Iranului, care controleaza cea mai mare parte din nordul Yemenului, si fortele conduse de Arabia Saudita, par sa se fi diminuat, dupa un an de razboi, soldat cu peste 6.200 de decese si o criza umanitara.

"In medie, cel putin sase copii au fost ucisi sau raniti in fiecare zi", se indica in raportul "Childhood on the Brink".

UNICEF a confirmat ca 934 de copii au fost ucisi direct si 1.356 raniti, insa avertizeaza ca acesta este "doar varful iceberg-ului".

"Serviciile de baza si infrastructura din Yemen sunt pe punctul de a colapsa total", avertizeaza acelasi document.

Pe de alta parte, Organizatia Natiunilor Unite a declarat saptamana trecuta ca partile aflate in conflict au fost de acord cu o incetare a ostilitatilor incepand din 10 aprilie si cu inceperea negocierilor de pace de la 18 aprilie.

Anuntul survine in conditiile in care aproape jumatate din cele 22 de provincii ale Yemenului sunt in pragul foametei si peste 13 milioane de persoane au nevoie sa fie ajutate cu alimente, au indicat reprezentantii Programului Alimentar Mondial al UNICEF lunea trecuta.

Raportul sustine, de asemenea, ca 320.000 de copii risca malnutritia acuta severa, care ii face vulnerabili la infectii respiratorii mortale, la pneumonie si la boli cauzate de apa si circa 10 milioane au nevoie de ajutoare umanitare, pentru a se evita o deteriorare suplimentara a sanatatii acestora.

"UNICEF estimeaza ca aproximativ 10.000 de copii sub 5 ani ar fi murit in ultimul an din cauza unor boli care puteau fi prevenite", se mai indica raport.

Sursa: El Mundo

Tags: yemen, foame, razboi,


VIDEO PROTVPLUS.RO