Un cercetator afirma ca alegerile din Rusia ar fi fost fraudate de partidul lui Putin. Peste 5 milioane de voturi, inventate

Dată publicare: 20-09-2016 11:39
Dată actualizare: 23-09-2016 07:00


Vladimir Putin voteaza la alegerile pentru Duma de stat

Alegerile parlamentare din Rusia de duminica ar fi fost scena unei fraude electorale masive.

Jurnalistul Mihail Zelenski, senior editor al revistei ruse Slon, afirma ca alegerile pentru Duma de Stat au fost fraudate – si invoca in sprijinul afirmatiei sale argumente statistice. El spune ca rezultatul obtinut de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, care a primit peste 54% din voturi, incalca legile statistice, inclusiv celebra curba a lui Gauss. Partidul a propus candidati in 206 dintre cele 225 de circumscriptii uninominale si doar 3 dintre ei au pierdut. 

De exemplu, celelalte partide importante au obtinut majoritatea voturilor lor in circumscriptii unde au castigat circa 10-20% din sufragii, in schimb numarul circumscriptiilor de votare unde au primit peste 40% din voturi e foarte mic. Pe de alta parte, Rusia Unita a castigat milioane de voturi in circumscriptii unde a luat peste 70% din sufragiile exprimate. In unele circumscriptii, mai ales in Cecenia, aproape 100% din voturi au fost pentru partidul lui Putin, insa prezenta la vot a fost si ea aproape de 100%, ceea ce statistic este foarte greu de crezut, spune Zelenski.

Acuzatii similare au fost formulate si la alegerile legislative din 2011, cand Rusia Unita a obtinut totusi un scor mai slab. Atunci, cercetatorul Serghei Spilkin a prezentat argumenmte statistice privind fraudarea alegerilor. Spilkin sustine ca situatia s-a repetat si acum si sugereaza ca prezenta reala la vot a fost de numai 36,5% - cu 11 procente mai mica decat cifra oficiala – iar circa 5,7 milioane de voturi ar fi fost adaugate fraudulos - puse practic din pix.

Potrivit modelului sau statistic, daca autoritatile nu ar fi comis aceasta frauda, Rusia Unita ar fi luata doar 40% din voturi, comunistii - 18%, Partidul Liberal-Democrat al lui Jirinovski – 17% iar extremistii de stanga din “Rusia Dreapta” – 8%. Ceea ce ar fi insemnat ca pentru prima data dupa mai bine de un deceniu, opozitia, fie ea si de stanga, ar fi avut o majoritate, chiar daca fragila, in Duma de Stat,

Sursa: The Moscow Times


VIDEO PROTVPLUS.RO