Cele mai importante subiecte care se vor discuta la summit-ul ONU de la New York. Ce va face acolo premierul Romaniei
Cele 193 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite urmeaza sa adopte luni, la New York, o serie de angajamente ca raspuns la cea mai grava criza in materie de migratie de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Premierul Dacian Ciolos pleaca in cursul dupa amiezii de luni, 19 septembrie, la New York, unde va participa la cea de-a 71-a Sesiune a Adunarii Generale a ONU.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Surse din Guvern au declarat pentru Agerpres ca Valerie Ciolos, sotia premierului Dacian Ciolos, se afla in Statele Unite ale Americii, la invitatia unor prieteni.
"Doamna Valerie Ciolos se afla deja in Statele Unite ale Americii, la invitatia unor prieteni. Si-a platit personal toate costurile deplasarii si va asigura reprezentarea la evenimentele din marja Adunarii Generale a ONU al caror format implica prezenta sotiei sefilor de delegatii unde a fost invitata", a precizat Executivul.
Valerie Ciolos il va insoti cel mai probabil pe premier atat la receptia oferita de presedintele american, Barack Obama, si de prima doamna, Michelle Obama, in onoarea sefilor de delegatie, cat si la receptia de bun venit oferita de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au mai declarat sursele oficiale guvernamentale.
CITITI in acest articol:
-► Ce se va discuta la Adunarea Generala a ONU
-► Programul premierului Romaniei, Dacian Ciolos, la summitul ONU
-► Migratia si refugiatii, principalele subiecte ale unei intalniri intre liderii ONU si UE
-► Presedintele Turciei va rosti un discurs la ONU despre criza din Siria si lupta impotriva terorismului
-► Barack Obama se va intalni cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
-► Presedintele SUA se vede cu premierul Irakului, sa discute despre razboiul cu Statul Islamic
-► Oficial ONU, 'dezamagit' de faptul ca ajutoarele umanitare nu au ajuns la Alep (Siria)
Reuniunea liderilor lumii are loc pe fondul conflictului din Siria, soldat cu 300.000 de morti in cinci ani, care a impins patru milioane de sirieni sa caute adapost in tarile vecine si in Europa.
Recent, in Siria a fost declarat un armistitiu, care insa devine tot mai fragil. Problema siriana ar urma sa domine discutiile in marja Adunarii Generale a ONU, care incepe marti, 20 septembrie.
#NEWSGRAPHIC UN Summit opens to focus on the global refugee crisis. @AFP https://t.co/nzryddLdX4 pic.twitter.com/4GKCmhYTKL
— AFPgraphics (@AFPgraphics) September 19, 2016
Ce se va discuta la Adunarea Generala a ONU
Luni, 19 septembrie, se va adopta doar o declaratie politica privind respectarea drepturilor fundamentale ale refugiatilor si cooperarea internationala impotriva traficului de persoane si a xenofobiei, sau accesul copiilor refugiati la educatie. Documentul nu contine obiective financiare sau angajamente precise privind distributia poverii, anticipeaza AFP, conform Agerpres.Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a sugerat ca statele lumii trebuie sa accepte anual 10% din refugiati in cadrul unui "pact mondial", dar acest obiectiv s-a pierdut pe parcursul negocierilor, iar pactul a fost amanat pana in 2018 sau mai tarziu.
Asteptarile mai multor organizatii neguvernamentale citate de AFP contureaza pentru luni un esec anuntat, mai apreciaza AFP.
Oxfam (o confederatie internationala a organizatiilor caritabile), din Marea Britanie, se asteapta ca guvernele "sa se felicite, desi angajamentele lor politice sunt cu mult insuficiente pentru rezolvarea problemei".
In prezent, in lume exista 65 de migranti, din care 21 de milioane de refugiati din calea persecutiilor si a conflictelor sau din cauza saraciei. in fata acestei crize fara precedent "nu se simte definitiv o vointa politica puternica", a declarat agentiei de presa presedinta organizatiei Medici Fara Frontiere (MSF), Francoise Sivignon. Nu exista un plan serios de relocalizare, iar declaratia asteptata luni mentioneaza retinerea copiilor, inacceptabila pentru MSF. In acelasi timp, nu este suficient subliniata protectia minorilor neinsotiti, care sunt deosebit de vulnerabili.
Federatia Internationala a Crucii Rosii reaminteste ca in ultimii doi ani si-au gasit sfarsitul in Marea Mediterana 7000 de oameni care incercau sa ajunga in Europa.
Reprezentanta secretarului general al ONU la reuniunea la varf de luni, Karen Abuzayd, a respins aceste critici si a insistat ca statele participante se vor angaja sa realizeze obiectivul fixat de inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, care prevede relocalizarea a 5% din refugiati. Aceasta cifra ar insemna 1,1 milioane in 2017, fata de 100.000 in 2015, "adica de 10 ori mai mult", a afirmat ea.
Marti, se asteapta ca presedintele american Barack Obama sa abordeze criza migratiei dintr-un punct de vedere mai concret. El a invitat 40 de tari donatoare, care se vor angaja sa primeasca mai multi refugiati, sa le ofere acestora posibilitati de educatie si de munca si sa sporeasca ajutorul pentru tarile gazda, adesea suprasolicitate.
Mai mult de jumatate din migranti traiesc in opt state cu resurse reduse sau medii - Liban, Iordania, Turcia, Iran, Kenya, Etiopia, Pakistan si Uganda, iar cele mai bogate sase tari din lume - SUA, China, Japonia, Regatul Unit, Germania si Franta - gazduiesc doar 1,8 milioane de refugiati, adica 7% din total, potrivit Oxfam.
In special, Uniunea Europeana este inca foarte divizata in privinta acestei probleme. Dreapta populista a facut din migratie o tema predilecta, iar ca urmare orice initiativa reprezinta un risc politic, noteaza AFP.
Ce va face premierul Dacian Ciolos la summitul ONU de la New York
Premierul Dacian Ciolos va pleca in cursul dupa amiezii de luni la New York, unde va participa la cea de-a 71-a Sesiune a Adunarii Generale a ONU.Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ciolos va participa marti la receptia de bun venit oferita de secretarul general ONU, Ban Ki-moon, in onoarea sefilor de delegatie. Ulterior, el va fi prezent la evenimentul de marcare a primei aniversari de la adoptarea Agendei 2030.
Tot marti, seful Executivului de la Bucuresti va fi prezent la deschiderea segmentului la nivel inalt al celei de-a 71-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, la dejunul la nivel inalt oferit de Ban Ki-moon, in onoarea sefilor de delegatie, dar si la Summitul liderilor privind criza globala a refugiatilor, organizat de SUA alaturi de Canada, Etiopia, Germania, Iordania, Mexic si Suedia.
De asemenea, prim-ministrul va avea, marti, o serie de intalniri bilaterale, in marja participarii la ONU. Astfel, Ciolos va avea intrevederi cu secretarul general ONU, cu presedintele Egiptului, Abdel Al-Sisi, cu presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, si cu directorul executiv al UNEP, Erik Solheim.
Tot marti, Ciolos va lua parte, la sediul ONU, la evenimentul ''Open Government Partnership: Five Year Celebration'', coprezidat de presedintii Africii de Sud si Frantei. In cursul serii, premierul va participa la receptia oferita de UE, dar si la cea oferita de presedintele SUA Barack Obama si de prima doamna Michelle Obama, in onoarea sefilor de delegatie.
Dacian Ciolos va fi prezent si la receptia oferita sefilor de delegatii pentru aniversarea initiativei HeForShe de presedintele Finlandei si directorul executiv al UN Women.
Miercuri, seful Guvernului roman se va intalni cu reprezentantii principalelor organizatii evreiesti din SUA, dar si cu presedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, si cu presedintele Adunarii Generale a ONU, Peter Thompson. Seara, premierul Dacian Ciolos va fi prezent la dezbaterea generala la nivel inalt a celei de-a 71-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU si va sustine alocutiunea nationala. La finalul zilei, Ciolos se va intalni cu comunitatea romaneasca.
Premierul Dacian Ciolos mai are programate intrevederi cu secretarul general al FAO, cu omologul sau pakistanez, Nawaz Sharif, si un dejun cu investitori americani in Romania, joi.
Migratia si refugiatii, principalele subiecte ale unei intalniri intre liderii ONU si UE
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a intalnit duminica cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, informeaza Xinhua. Cei trei au discutat probleme legate de refugiati si migratie, precum si de pace si securitate in Ucraina si Siria.Intalnirea a avut loc la New York, inainte de reuniunea la nivel inalt de luni gazduita de Organizatia Natiunilor Unite.
Liderii ONU si ai UE "au discutat despre eforturile in curs de a face fata fluxurilor ample de refugiati si migranti, inclusiv modul de respectare in continuare a angajamentelor inscrise in Declaratia de la New York privind refugiatii si migrantii", a declarat presei purtatorul de cuvant al ONU Stephane Dujarric.
Secretarul general al ONU le-a cerut liderilor Uniunii Europene sa isi continue eforturile de a obtine o abordare unitara, bazata pe responsabilitatea comuna si in conformitate cu legislatia internationala, a adaugat purtatorul de cuvant, care a precizat ca Ban Ki-moon a laudat eforturile UE de a combate traficul de migranti si traficul de persoane in general.
"Secretarul general a subliniat nevoia de implementare completa a acordurilor de la Minsk pentru a asigura o rezolvare pasnica a conflictului din estul Ucrainei", a mai declarat Dujarric.
El a mentionat ca liderii ONU si ai UE au facut si un schimb de opinii privind situatia din Siria si procesul de pace din Orientul Mijlociu. Ei discutat, de asemenea, eforturile Uniunii Europene de a combate modificarile climatice, iar secretarul general a apreciat angajamentul ferm al statelor membre ale UE de a ratifica Acordul de la Paris privind aceste modificari.
Presedintele SUA se intalneste cu premierul Irakului, sa discute despre Statul Islamic
Cei doi lideri vor discuta despre lupta impotriva gruparii Stat Islamic (SI) si in special despre pregatirile in curs in vederea ofensivei asupra orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak si ultimul bastion fortificat al SI in aceasta tara, a informat Beh Rhodes, un consilier al presedintelui american.
Mosul a fost cucerit de jihadisti in iunie 2014. Bagdadul si tarile din coalitia internationala impotriva SI spera sa il elibereze pana la sfarsitul anului.
Intalnirea dintre cei doi lideri va permite, de asemenea, examinarea mijloacelor de "a sustine stabilitatea economica si politica a Irakului", a precizat Ben Rhodes in cursul unei teleconferinte.
Presedintele american va profita de Adunarea Generala a ONU de la New York, ultima inainte de a parasi Casa Alba, pentru a se intalni cu presedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, precum si cu omologul sau columbian, Juan Manuel Santos.
Barack Obama a ajuns duminica la New York. El va lua cuvantul in plenul Adunarii Generale marti dimineata si apoi va prezida in aceeasi zi un summit privind criza refugiatilor.
Cu ocazia vizitei sale la New York, presedintele american va participa, de asemenea, la mai multe evenimente vizand strangerea de fonduri in favoarea partidului democrat in perspectiva alegerilor prezidentiale de la 8 noiembrie.
Recep Erdogan va rosti un discurs la ONU despre criza din Siria si lupta impotriva terorismului
Presedintele turc Tayyip Recep Erdogan a anuntat luni ca intentioneaza sa abordeze subiecte precum criza din Siria si Irak, lupta impotriva terorismului si tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia intr-un discurs rostit in aceasta saptamana in fata Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, relateaza Reuters.Erdogan a declarat, de asemenea, la Istanbul - inainte de a pleca catre New York - ca rebelii sprijiniti de Turcia din nordul Siriei ar putea inainte mai departe spre sud dupa ce au 'curatat' de militanti ai Stat Islamic o zona de-a lungul frontierei turco-siriene.
Armata Siriana Libera (FSA), sustinuta de Turcia, nu doreste nicio interventie din partea fortelor speciale americane, a afirmat presedintele Erdogan, care a acuzat oficiali americani pentru exacerbarea tensiunilor cu rebelii.
El s-a referit la fortele americane care au intrat in orasul sirian al-Rai saptamana trecuta ca parte a operatiunilor de coordonare a atacurilor aeriene impotriva Stat Islamic, dar care au fost apoi nevoite sa se retraga spre granita cu Turcia dupa ce rebelii au protestat impotriva prezentei lor.
Oficial ONU, 'dezamagit' de faptul ca ajutoarele umanitare nu au ajuns la Alep
"Sunt mahnit si dezamagit de faptul ca un convoi al Natiunilor Unite nu a putut inca sa treaca in Siria din Turcia si sa ajunga in conditii de siguranta in estul Alepului, unde pana la 275.000 persoane raman blocate fara hrana, apa, adapost adecvat sau ingrijire medicala", a declarat secretarul general pentru afaceri umanitare Stephen O'Brien.
Armistitiul in Siria nu atarna decat de un fir de par dupa loviturile coalitiei internationale impotriva armatei siriene in est si primele raiduri dupa o saptamana la Alep, ceea ce risca sa reactiveze principalul front al conflictului, relateaza AFP.
Aceasta deteriorare a situatiei survine in timp ce Rusia si SUA, principalii artizani ai incetarii focului in Siria, se acuza reciproc de subminarea armistitiului. Se asteapta ca tema armistitiului in Siria sa domine discutiile in cadrul Adunarii Generale a ONU.
Presedintele SUA se intalneste cu premierul Israelului
Presedintele american Barack Obama se va intalni miercuri la New York cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la cateva zile dupa semnarea unui acord de asistenta militara intre cele doua tari aliate, transmite AFP.Aceasta intalnire, care va avea loc in marja Adunarii Generale a ONU, le va permite celor doi lideri sa sublinieze 'legaturile puternice' intre cele doua tari, a precizat Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe.
Insa va fi de asemenea ocazia de a discuta despre necesitatea unor 'progrese reale' spre o solutie cu doua state in conflictul israeliano-palestinian, in fata 'evolutiilor recente extrem de ingrijoratoare de pe teren', a adaugat el. Cele doua tari aliate au semnat miercuri la Washington, dupa luni de negocieri dure, un protocol de acord privind o asistenta militara de 38 de miliarde de dolari pentru perioada 2019-2028.
Obama si Netanyahu, ajunsi in acelasi timp la putere in tarile lor (in 2009), au relatii cunoscute ca fiind extrem de dificile, din cauza unei serii de incidente.
Cel mai recent scandal: anularea in ultimul moment, in martie, a unei vizite la Casa Alba a lui Netanyahu. Administratia americana, care a aflat din presa de anularea vizitei, nu si-a ascuns nemultumirea.
Presedintele american mai are prevazute intalniri bilaterale cu mai multi lideri, printre care premierii chinez Li Keqiang si irakian Haider al-Abadi, precum si presedintii nigerian Muhammadu Buhari si columbian Juan Manuel Santos.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: refugiati, dacian ciolos, criza, ONU, summit, imigranti, Recep Erdogan, barack obama,
Dată publicare:
19-09-2016 12:28