Instituţiile statului român se fac că nu văd poluarea. "Nu e groapă de gunoi, terenul e de aşa natură"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 18 Mai 2018 17:33
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

Din cauza poluării, România pierde anual populaţia unui oraş mic. Cum gestionează autorităţile situaţia, dincolo de declaraţii, vedem într-un caz recent privind o groapă de gunoi deschisă chiar lângă Parcul Natural Comana.

Joi, România a fost trimisă în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din cauza poluării aerului din ţara noastră. O decizie previzibilă, în condiţiile în care suntem pe ultimul loc în EU la capitolul reciclare şi anual, peste 23.000 de români mor din cauza poluării.

O dovadă a gravităţii situaţiei o găsim aproape de Bucureşti, pe râul Argeş, în apropierea localităţii Comana din judeţul Giurgiu, Aici a apărut, cu girul autorităţilor, o uriaşă groapă de gunoi. Apa poluată ajunge în pânza freatică şi în final, în Dunăre.

Situaţia nu este nouă. Încă din 2010, Ştirile ProTV au relatat despre modul în care Primăria Comana, condusă şi pe atunci, ca şi în ziua de azi, de Aurel Enache, arunca în pădure gunoiul strâns de la peste 2.000 de gospodării din cinci sate, la doi paşi de Parcul Natural. În 2017, se formase pe malul Argeşului o groapă de gunoi, într-un crater format după ce s-a scos balastrul.

Sesizaţi de Ştirile ProTV, inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu au venit atunco la faţa locului, au dat amenzi şi au obligat primăria Comana să scoată tot gunoiul din groapă până în data de 22 august. Pe 22 septembrie, un excavator era la lucru în groapă şi acoperea gunoiul cu pământ, dar primarul susţinea că şi-a făcut treaba: a scos gunoiul. Avea şi poze.

În 2018, gunoiul s-a mutat pe celalalt mal al Argeşului. Echipa „România, te iubesc!” a filmat cum un buldozer împinge gunoaiele într-o râpă, iar o zi mai târziu, maşina de gunoi a primăriei descărca deşeurile în rampa improvizată. Apoi, gunoaielor li s-a dat foc.

Aşa se spune, că e groapă de gunoi aici”, spunea unul dintre cei care lucrau pe maşina de gunoi marcată clar ca fiind a Primăriei Comana. 

Primarul şi viceprimarul au fost de negăsit. Garda de Mediu a venit şi a fost nevoită să cheme un echipaj de la ISU, ca să stingă incendiul.

În urma acestei actiuni, primăria a fost amendată cu 15.000 de lei. În nota de constatare, comisarii precizează că primarul nu ştie nimic despre ce se întâmplă în acest loc. Imagini cu situaţia de la Comana au fost postate şi pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, care s-a lăudat cu acţiunea şi cu măsurile care vor fi luate în continuare. "Autoritățile locale au primit termen până pe 26 mai să ecologizeze zona. Comisarii vor monitoriza continuu situația din teren."

La faţa locului, însă, lucrurile nu au arătat însă chiar aşa. Comisarul Gărzii de Mediu Giurgiu declara că nu a ştiut până acum de situaţie, însă nu crede „că toate se întâmplă din vina primarului”, deşi în imagini se vede că maşina Primăriei aruncă gunoiul iar localnicii spun că nu vin alte maşini care să arunce acolo deşeuri. 

Mi-e greu să cred că primarul le spune ‚duceţi-vă şi aruncaţi acolo’. Oamenii ăia au venit ca să stingă, zic eu”, susţine comisarul Gărzii de Mediu. „Omul ăla se chinuia să stingă un foc”.

Asta nu e groapă, terenul e de aşa natură”, mai spune comisarul, care nu vrea să-şi decline identitatea.

Afirmă că nu ştie nici de existenţa altor situaţii similare în judeţul Giurgiu, deşi o situaţie similară există foarte aproape, pe malul celălalt al Argeşului. „Nu pot să dau în cap unui primar când doi nebuni dintr-un sat aruncă într-un loc anume”. 

Angajaţii CFR au strâns 500 de tone de gunoaie din gări, trenuri şi de pe linii
Angajaţii CFR au strâns 500 de tone de gunoaie din gări, trenuri şi de pe linii
VIDEO PROTVPLUS.RO
George Bush Sr
Cum a ajutat George Bush sistemul medical din România, imediat după căderea lui Ceaușescu
Interviu exclusiv cu miliardarul Sanjeev Gupta. Marele proiect pe care îl are pentru România
Reportaj emoționant la televiziunea Arte despre o asistentă medicală care ”salvează vieți în România”. VIDEO
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea românului care a câștigat de 14 ori la loto. Ce formulă a descoperit
ctp
CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”
CTP, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”
Rareș Năstase, despre proteste: ”I-am văzut pe jandarmi foarte ciudat organizați”
Infernul prin care a trecut o româncă. Răpită pe stradă în Londra și transformată în sclavă sexuală
Politico: Satul din România unde oamenii nu se mai întorc
Guvernul grec, acuzat că a comis ”mii de erori”. Focul, pus de un localnic, care a vrut să-și ascundă urmele