Ghidul de cutremur al japonezilor l-ar lasa fara cuvinte pe orice roman. Metoda prin care evita blocarea retelelor telefonice
In caz de cutremur, trebuie sa fim pregatiti sa nu iesim din casa 3 zile. Putem invata de la japonezi cum sa gestionam aceasta situatie de urgenta. Ei sunt pregatiti sa ramana blocati in locuinta dupa un dezastru.
In Japonia, orice familie are obligatoriu un rucsac de supravietuire in care se afla de la apa, la pungi special concepute, daca nu functioneaza toaleta. Iar companiile de telefonie au dezvoltat sisteme speciale prin care comunicarea se face doar pe baza de cifre. In acset fel, oamenii nu suna ca sa nu blocheze liniile pastrate doar pentru urgente.
Expert japonez: “Acesta este un mic ghid de cutremur pe care il port in portofel in fiecare zi.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In fata acestui "mic ghid", cum il numesc japonezii, orice roman ar ramane, fara sa exageram, fara cuvinte. Este personalizat si contine toate instructiunile de care o persoana ar avea nevoie in cazul in care se produce un cutremur. Sunt trecute informatii despre cum sa isi anunte rudele ca este in viata, fara sa telefoneze si sa suprasolicite reteaua.
Asa ca au pus la punct un sistem cu cifre special conceput pentru cei care vor sa anunte ca sunt teferi, astfel incat apelurile sa ramana doar pentru urgente. La noi, sa ne amintim, dupa cutremurul de 5,3 sute de persoane au sunat la 112 doar ca sa intrebe ce sa faca.
Revenind la sistemul japonez, 171, de pilda, inseamna SUNT BINE. Omul tasteaza acest cod, urmat de cifra 1, 2 sau 3, alocate in prealabil unei persoane dragi. De exemplu, daca 1 este pentru partenerul de viata si persoana tasteaza 1711, sotul sau sotia va primi acel mesaj linistitor. Totul se stabileste dinaintea cutremurului, printr-o simpla inscriere la compania de telefonie.
Expert japonez: “Totul e doar pe baza de cifre. Nu propozitii, ca nu ai timp sa scrii sub daramaturi. Astfel se si relaxeaza traficul de informatii. “
In acelasi ghid, profesorul Saito are harta universitatii de constructii unde preda, iar ghidul a ajuns la toti studentii sai. Cladirea a fost impartita in diferite zone, colorate diferit, astfel incat fiecare sa stie unde trebuie sa mearga pentru a fi in siguranta.
Profesorul Saito: “De exemplu daca stau in punctul rosu, trebuie sa ma mut in punctul portocaliu, care este cel mai aproape. Daca as sta in portocaliu trebuie sa ma duc in verde.”
Asta pentru ca rosu este zona de risc maxim iar verde minim. Inclusiv hartia folosita pentru ghid nu este una simpla, ci e rezistenta la apa, ca sa nu se rupa sau sa devina indescifrabila.
Cei care supravietuiesc si sunt blocati in locuinta, trebuie sa ajunga la rucsacul de urgenta, pregatit obligatoriu in orice casa din Japonia.
Rucsacul contine alimente deshidratate cum ar fi fructe uscate, conserve, radio pe baterii, sfoara, trusa medicala de urgenta, fluier, medicamente, dulciuri cu un nivel crescut de zahar. Unii japonezi si-au pus acolo un fel de toaleta portabila, adica niste saci care solidifica lichidul, dar si un fel de pudra pentru toaleta care absoarbe mirosurile si deshidrateaza, in cazul in care apa nu functioneaza.
Profesorul Saito: “Ceea ce fac eu personal ca sa ma pregatesc pentru cutremur. Tot timpul imi pastrez apa in baie pentru ca sigur se va strica vreo teava de alimentare si e important pentru mine sa am apa de rezerva pentru toaleta.”
Obligatorie in orice casa este si lanterna cu baterii pe care japonezii o tin langa pat. In cazul in care pamantul incepe sa se miste noaptea sau cade electricitatea