Fotografia care ilustreaza perfect haosul politic din 2016. "Este greu sa ratezi ironia in aceasta poza"
O fotografie realizata la inceputul acestui an si care infatiseaza cinci lideri mondiali ilustreaza perfect haosul politic din 2016, relateaza Washington Post.
In luna aprilie, cinci sefi de stat si de guvern s-au intalnit in Hanovra, Germania pentru a discuta despre probleme de securitate mondiala. Este vorba despre David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande, Matteo Renzi.
De atunci, doi dintre ei si-au anuntat demisia: Cameron si Renzi. Alti doi se pregatesc sa plece din functii - Obama si Hollande. Singura ramasa sfidatoare este Angela Merkel care se lupta acasa cu miscarile de extrema dreapta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Putem spune ca lumea occidentala de la inceputul acestui an s-a schimbat destul de mult", relateaza Washington Post. Fotografia cu cei cinci lideri s-a viralizat dupa ce a fost pusa pe Twitter duminica de analistul politic Will Jordan.
This photo was taken May 1, 2016. pic.twitter.com/r8yqja9uWf
— Will Jordan (@williamjordann) December 4, 2016
"Este greu sa scapi de ironia acestei poze. Doi dintre lideri, Renzi si Cameron au fost fortati sa demisioneze pentru ca au decis sa organizeze referendumuri pe care erau complet siguri ca le vor castiga. In schimb carierele lor politice s-au prabusit, cel putin pentru viitorul apropiat.
Un alt lider, Hollande, este atat de nepopular incat a decis sa renunte la a candida pentru un nou mandat si doar 4% dintre francezi considera ca decizia lui este proasta. Al patrulea lider, Obama si-a vazut invins candidatul sustinut la prezidentiale de un populist crancen care a promis sa distruga mostenirea sa", relateaza sursa citata.
Pelerina de "lider al lumii libere" ii revine acum lui Merkel, care si-a aratat disconfortul in a primi aceasta eticheta, motivand ca in Germania, cancelarii nu au o putere prea mare in a schimba lucrurile.
Ce lectii trebuie sa invatam din acest an tumultuos? se intreaba Washington Post. De ce a ramas la putere Merkel, care a condus Germania in ultimii 11 ani, in timp ce alti lideri au fost inlocuiti?
"Cel mai mare avantaj al lui Merkel este si cel mai mare defect al ei. Una dintre trasaturile distincte ale cancelarilor germani este aceea ca asteapta mai mult decat altii ca sa ia o decizie. Desi a fost criticata pentru stilul ei de leadership, precautia ei a ajutat-o. Una dintre cele mai curajoase politici ale ei, aceea de a primi 1 milion de refugiati in 2015 - a fost si cea cu cele mai multe consecinte: miscarile de extrema dreapta cu care se lupta acum. Si Hollande a incercat o strategie asemanatoare, insa nu a fost decisiv iar asta l-a costat."
Sursa: Washington Post
Etichete: germania, angela merkel, fotografie, politica, haos, 2016, hollande,
Dată publicare:
05-12-2016 16:45