Presedintele Italiei i-a cerut premierului Renzi sa-si amane demisia pana ce Parlamentul va vota bugetul pe 2017

×
Codul embed a fost copiat

Premierul italian Matteo Renzi a sosit la Quirinal, sediul presedintiei Italiei, pentru a-i prezenta demisia sa presedintelui Sergio Mattarella, insa acesta i-a cerut sa amane decizia.

Potrivit unor surse oficiale, citate de AFP, presedintele Sergio Mattarella i-a cerut premierului sa isi amanne decizia si sa ramana pe functie pana la votarea legii bugetului.

Renzi a anuntat luni dimineata ca va demisiona, dupa ce italienii au respins modificarea Constitutiei in referendumul de duminica, 4 decembrie. Presa italiana a speculat ca demisia lui Renzi ar putea sa nu fie acceptata, ci amanata pentru cateva zile pentru a permite Parlamentului da voteze bugetul pentru 2017.

Cifrele dupa referemdum arata o diferenta de aproape 20 de procente in favoarea taberei care se opune reformelor.
Demisia lui Renzi deschide calea unor alegeri anticipate in 2017, cu perspectiva ca forte politice antieuropene sa castige puterea.

Reforma supusa referendumului viza, in special, rolul si ponderea senatorilor, care, in prezent, au atributii identice cu deputatii.

Citește și
Renzi si Merkel
Viitorul Europei se decide in Italia, in acest weekend. Germania se pregateste deja pentru o noua criza financiara in UE

"Am vrut sa tai din numarul scaunelor in politica italiana, in Senat. N-am reusit. Singurul scaun care cade este al meu", a spus Matteo Renzi.

Dar, dincolo de schimbarile constitutionale, italienii si-au exprimat raspicat nemultumirea fata de guvernarea lui Matteo Renzi. Prezenta la vot a fost de aproape 70 la suta, o participare masiva dupa standardele italiene.

Mario Ajello, analist politic Il Messaggero: "Pe langa nemultumirea sociala foarte accentuata si cresterea economica firava, la fel ca in alte tari europene, la mijloc e si o furie impotriva sistemului. Adevaratul invingator al referendumului este Beppe Grillo, liderul Miscarii 5 stele.

Demisia lui Renzi nu implica doar riscul instabilitatii politice, ci si pe cel al turbulentelor financiare, in a treia economie ca marime din zona euro. Bancile italiene au o expunere la credite neperformante de 360 de miliarde de euro, o treime din totalul zonei euro.

Probleme bancilor italiene nu sunt noi. Exista prea multe banci si, potrivit unor statistici oficiale, sunt mai multe filiale bancare decat pizzerii, ceea ce face dificil pentru ele sa scoata profit. Iar asta inseamna si ca isi rezolva problemele prea incet. De cand cu criza financiara, tarile europene, de la Spania la Slovenia, si-au facut curatenie in sectorul bancar, numai Italia a actionat fara vigoare.

Expertii si responsabilii europeni s-au grabit totusi sa domoleasca temerile privind o noua criza pentru zona euro.

Guido Giannaccari, trader: "Pietelor nu le pasa daca la putere e dreapta ori stanga. Pentru ele conteaza abilitatea de a guverna si stabiltatea."

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finante: "Cred ca nu exista temei sa vorbim de o criza a zonei euro."

Presedintele Italiei, Sergio Mattarella, va juca acum rolul de arbitru. Cel mai probabil, pasul urmator este sa desemneze un tehnocrat sa formeze un cabinet care sa guverneze pana in 2018. Insa, atat Miscarea populista 5 stele, cat si Liga Nordului, formatiune xenofoba, cer apasat alegeri legislative anticipate.

Premierul Matteo Renzi a anuntat ca-si va prezenta demisia luni, in urma esecului referendumului

Premierul italian, Matteo Renzi, a anuntat duminica noaptea ca luni va prezenta demisia sa presedintelui Sergio Mattarella, in urma esecului de la referendumul privind reforma constitutionala, transmit agentiile internationale de presa.

Intr-o declaratie facuta de la sediul guvernului, Renzi a admis ca "Nu" a castigat la referendum de o maniera clara si si-a asumat responsabilitatea infrangerii.

"Experienta mea de sef al guvernului se opreste aici", a declarat Renzi, dupa infrangerea sa la referendumul privind reforma constitutionala, precizand ca va depune demisia, luni, la finalul unui consiliu de ministri, transmite AFP.

"Am vrut sa tai scaune, dar nu am reusit. Scaunul care cade este cel al meu", a aratat premierul italian.

In timpul aparitiei sale, Matteo Renzi, cu o mie de zile in fruntea executivului de la Roma, a fost acompaniat de sotia sa, Agnese Lantini, careia i-a multumit pentru "rabdarea" din timpul mandatului sau de premier.

Renzi si-a legat continuitatea la putere de aprobarea reformei sale constitutionale, o reforma cheie pentru el, dar care a fost respinsa la referendumul de duminica din Italia.

Schimbarile propuse de Matteo Renzi 

Reforma constitutionala viza asigurarea unei stabilitati politice intr-o tara care a cunoscut 60 de guverne din 1946 si a accelera procesul legislativ prin reducerea drastica a puterii Senatului.

Reforma prevedea, printre altele, ca doar Camera Deputatilor sa voteze guvernul si majoritatea legilor, cu exceptia unui numar mic de acte legislative care ar necesita si votul Senatului.

Renzi a sustinut ca reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor si vor duce la o guvernare mai buna in Italia. Cei care sunt impotriva reformei constitutionale spun ca se tem ca guvernul va deveni prea puternic, in timp ce ceilalti sunt de acord cu ideea reformelor, dar cred ca sunt prost puse in practică. Renzi a fost practic singurul lider politic in favoarea reformelor constitutionale.

De asemenea, printre propuneri se aflau desfiintarea Consiliului National pentru Afaceri si Munca si dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
50 de milioane de italieni, chemati la urne intr-un referendum decisiv pentru tara. Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona
50 de milioane de italieni, chemati la urne intr-un referendum decisiv pentru tara. Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona

 Peste 50 de milioane de italieni sunt chemati duminica la urne, inclusiv patru milioane de italieni care traiesc in strainatate, pentru a aproba sau respinge prin referendum reformele constitutionale propuse de premierul Matteo Renzi.

Viitorul Europei se decide in Italia, in acest weekend. Germania se pregateste deja pentru o noua criza financiara in UE
Viitorul Europei se decide in Italia, in acest weekend. Germania se pregateste deja pentru o noua criza financiara in UE

Prim-ministrul italian Matteo Renzi le-a cerut vineri cetatenilor italieni sa participe la referendumul de duminica pe tema reformei constitutionale.

Tara care ameninta ca va bloca prin veto bugetul UE:
Tara care ameninta ca va bloca prin veto bugetul UE: "Noi dam 20 de miliarde de euro Europei, care ne restituie 12"

Premierul italian, Matteo Renzi, a amenintat marti ca va bloca prin veto bugetul Uniunii Europene din cauza numarului foarte mare al migrantilor care debarca in Italia.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.