EUObserver: Anexarea Crimeei, permisa de Occident, care nu a vrut un conflict cu Rusia. "Putin abia asteapta un pretext"

Ultima actualizare: 29-02-2016 02:34
soldati rusi in crimeea

Un document de acum doi ani arata ca invazia ruseasca a Crimeei a fost permisa de catre Statele Unite si puterile europene.

Documentul a fost publicat de o comisie parlamentara de la Kiev si poate fi citit pe site-ul institutiei (in limba ucraineana). Potrivit EUObserver, el contine transcrierea reuniunii Consiliului National de Siguranta si Aparare (echivalentul CSAT-ului de la noi) din 28 februarie 2014, la o o saptamana dupa caderea de la putere a fostului presedinte Ianukovici si la o zi dupa ce fortele speciale ale Kremlinului au capturat cladirile guvernamentale din Crimeea, primul pas catre anexarea peninsulei

Potrivit minutei reuniunii, presedintele interimar Turcinov a vrut sa declare stare de razboi si sa respinga atacul rusesc. Insa ministrii l-au avertizat ca acest lucru nu e posibil. Ihor Teniuh, detinatorul portofoliului apararii, i-a spus ca poate mobiliza doar 5.000 de soldati, in vreme ce Rusia are deja 38.000 de oameni la granita, sub pretextul unui exercitiu militar. Alti lideri l-au avertizat pe Turcinov ca majoritatea locuitorilor Crimeei sunt pro-rusi, deci nu vor rezista in fata invaziei. Iar premierul Iateniuk i-a spus clar ca NATO “se teme” sa ajute Ucraina si ca nicio tara nu le va veni in ajutor in cazul unui razboi cu Rusia.

Crimeea

La randul ei, Iulia Timosenko l-a avertizat pe Turcinov ca in Ucraina se va repeta scenariul din Ossetia de Sud, cand rusii au invadat Georgia profitand de conflictul dintre fosta republica sovietica si regiunea separatista. Georgia era condusa pe atunci de Mihail Saakashvili, in prezent guvernatorul regiunii ucrainene Odessa, care a sperat ca SUA sau NATO ii vor sari in ajutor – insa acest lucru nu s-a intamplat. “Putin abia astepta sa-i dam un motiv. Mai tineti minte cum a inghiti Saakashvili momeala si a pierdut?”, a spus Timosenko. “Trebuie sa devenim cea mai pacifista natiune de pe planeta”.

Americanii si germanii ne-au cerut sa nu incepem nicio actiune deoarece, dupa informatiile lor, Putin o va folosi drept pretext pentru o invazie pe scara larga”, a spus si seful serviciului de informatii ucrainean. “Sugerati sa nu facem nimic?”, a intrebat Turcinov.

In final, starea de razboi nu a fost declarata, ci doar starea de alerta iar Rusia a anexat Crimeea fara sa traga un foc de arma. Occidentul a replicat doar cu sanctiuni. Barack Obama declara pe 3 martie ca “Exista un consens la nivel international asupra faptului ca Rusia a incalcat reglementarile internationale. Masurile luate de Rusia reprezinta incalcari ale suveranitatii ucrainene si ale dreptului international. Daca Moscova continua pe traiectoria actuala, examinam masuri economice si diplomatice care ar izola Rusia".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO