Podul de 3,3 miliarde de euro care va lega Rusia de Crimeea. Putin a ordonat sa fie gata pana in 2018. VIDEO

20-08-2015 19:43


crimeea

Presedintele Vladimir Putin a dispus joi ca podul ce va lega teritoriul rus de peninsula Crimeea sa fie finalizat pana in anul 2018, in pofida crizei care afecteaza economia Rusiei, transmite agentia EFE.

“Am mari sperante ca se va respecta termenul lucrarii. Acest proiect strategic trebuie sa fie terminat la sfarsitul anului 2018”, a spus liderul rus la o conferinta de presa. In timpul vizitei efectuate in ultimele zile in Crimeea, el a subliniat necesitatea unei legaturi terestre cu aceasta peninsula accesibila in prezent pentru Rusia doar prin Marea Neagra sau pe calea aerului, relateaza Agerpres.

Podul peste stramtoarea Kerci ar fi trebuit sa fie construit in comun de rusi si ucraineni in cadrul unui proiect convenit in noiembrie 2010. Dar inlaturarea de la putere a presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici si apoi anexarea Crimeii urmata de actualul conflict armat din estul separatist al Ucrainei au zadarnicit planul.

Drept urmare, Rusia a decis sa ia pe cont propriu constructia podului, care va fi realizat de compania Stroigazmontazh, detinuta de oligarhul rus Arkadi Rottenberg, costul estimativ al proiectului fiind de 3,3 miliarde de euro.

Rottenberg, un apropiat al lui Putin, a recunoscut faptul ca sanctiunile economice occidentale impuse Rusiei vor determina renuntarea la unele materiale de constructie ce urmau sa fie importate din Norvegia sau Olanda.

Lungimea podului va fi de cel putin 4,5 kilometri, aceasta fiind distanta minima dintre malurile stramtorii Kerci.
 

Sursa: Agerpres

Tags: crimeea, pod, rusia,

VIDEO PROTVPLUS.RO