De ce Germania "Doamnei de Fier" ii primeste pe imigranti cu bratele deschise. Merkel: “Am devenit tara sperantei"
In vreme ce tara noastra, dar si alte state din Europa Centrala si de Est, ezita cand e vorba de prmirea imigrantilor, Germania si-a facut un adevarat “brand” din generozitatea sa. Care e explicatia pentru aceasta atitudine?
Generozitatea aratata de Germania – si mai ales de cancelarul Angela Merkel – imigrantilor a tras atentia, mai ales in conditiile in care recent Berlinul a fost nemilos cu grecii. Pe 7 septembrie, coalitia de guvernamant a cancelarului Merkel a cazut de acord asupra unui pachet de 6 miliarde de euro destinat refugiatilor. Si asta la nici doua luni dupa ce acelasi guvern german a impus un pachet draconic de masuri Greciei, care datora Berlinului in jur de 60 de miliarde de euro.
„Dorim ca schimbarea sa fie una pozitiva si credem ca vom putea reusi acest lucru', a declarat Merkel presei germane. Ea s-a mandrit cu faptul ca tara sa „a devenit cea cu care oamenii asociaza speranta, ceea ce este extrem de pretios daca e sa privim istoria noastra” si a apleat si la celelalte state din UE, cerandu-le sa fie la fel de generoase.
De ce sunt mai importanti pentru Merkel imigrantii din Siria sau Afganistan decat cetatenii unei tari membre UE? Dincolo de argumentele emotionale sau filosofice, analistii si presa au gasit si argumente pragmatice pentru bunavointa aratata de “Doamna de Fier” refugiatilor.
Seful biroului de la Berlin al Washington Post atrage atentia asupra faptului ca generozitatea Germaniei nu face decat sa atraga tot mai multi refugiati, agravand criza si crescand riscul unor noi tragedii. Promisiunile facute de Merkel celor care isi cauta salvarea in Europa au provocat nemultumire atat in Marea Britanie si in Ungaria, cat si la ONU. “Am prefera ca niciun refugiat sa nu faca primejdioasa calatorie spre Europa”, a declarat Melissa Fleming, purtator de cuvant al Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati.
In La Tribune, fostul corespondent la Frankfurt al cotidianului francez, Romaric Godin, afirma ca de fapt Germania are doar de castigat din primirea refugiatilor. In primul rand, cele 6 miliarde alocate acestora ar reprezenta o crestere semnificativa a cheltuielilor publice, sub o guvernare care pana acum a fost caracterizata de austeritate. Apoi, generozitatea ajuta imaginea tarii, dar si a cancelarului si ii intareste acesteia pozitia de negoere in UE. Nu in ultimul rand, din punct de vedere demografic Germania are nevoie de un aflux de populatie tanara si apta de munca, astfel incat sutele de mii de refugiati ar fi “o binecuvantare pentru economie”. O situatie similara a avut loc in anii ’60-’70, cand sute de mii de imigranti turci au profitat de boom-ul economic al Germaniei si de lipsa mainii de lucru pentru a se stabili in aceasta tara.
La Tribune atrage insa atentia si asupra faptului ca dreapta germana nu priveste cu ochi buni politica de deschidere fata de imigranti a cancelarului. In schimb, presa din tara sa scrie despre “o Noua Germanie, mai cosmopolita si mai generoasa”. Spiegel ii trateaza drept “idioti” pe criticii politicii lui Merkel. Frankfurter Allgemeine Zeitung spune ca astfel crestin-democratii le-au furat o tema de atac social-democratilor, dar ca ramane acum sa se confrunte si cu consecintele practice ale acestei generozitati.
Chiar si Bild priveste cu simpatie cauza refugiatilor si recent a deschis cu o fotografie cu doi copii sirieni, insotita de titlul “Noi ajutam”, demarand apoi o campanie in sprijinul refugiatilor. Iar conservatorul Die Welt relateaza cum, la o recenta intalnire de partid unde era prezenta si Angela Merkel s-a prezentat un grup de sirieni care i-au multumit cancelarului. Ceea ce arata ca, pe termen lung, miza ar putea fi si una electorala: refugiatii de azi vor fi alegatorii de maine.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, germania, ue, frontiera, imigranti, angela merkel, Schengen, cdu, libertatea de circulatie,
Dată publicare:
09-09-2015 16:35