De ce Germania "Doamnei de Fier" ii primeste pe imigranti cu bratele deschise. Merkel: “Am devenit tara sperantei"

refugiati purtand o pancarta cu portretul lui Merkel

In vreme ce tara noastra, dar si alte state din Europa Centrala si de Est, ezita cand e vorba de prmirea imigrantilor, Germania si-a facut un adevarat “brand” din generozitatea sa. Care e explicatia pentru aceasta atitudine?

Generozitatea aratata de Germania – si mai ales de cancelarul Angela Merkel – imigrantilor a tras atentia, mai ales in conditiile in care recent Berlinul a fost nemilos cu grecii. Pe 7 septembrie, coalitia de guvernamant a cancelarului Merkel a cazut de acord asupra unui pachet de 6 miliarde de euro destinat refugiatilor. Si asta la nici doua luni dupa ce acelasi guvern german a impus un pachet draconic de masuri Greciei, care datora Berlinului in jur de 60 de miliarde de euro.

Dorim ca schimbarea sa fie una pozitiva si credem ca vom putea reusi acest lucru', a declarat Merkel presei germane. Ea s-a mandrit cu faptul ca tara sa „a devenit cea cu care oamenii asociaza speranta, ceea ce este extrem de pretios daca e sa privim istoria noastra” si a apleat si la celelalte state din UE, cerandu-le sa fie la fel de generoase.

De ce sunt mai importanti pentru Merkel imigrantii din Siria sau Afganistan decat cetatenii unei tari membre UE? Dincolo de argumentele emotionale sau filosofice, analistii si presa au gasit si argumente pragmatice pentru bunavointa aratata de “Doamna de Fier” refugiatilor.

Seful biroului de la Berlin al Washington Post atrage atentia asupra faptului ca generozitatea Germaniei nu face decat sa atraga tot mai multi refugiati, agravand criza si crescand riscul unor noi tragedii. Promisiunile facute de Merkel celor care isi cauta salvarea in Europa au provocat nemultumire atat in Marea Britanie si in Ungaria, cat si la ONU. “Am prefera ca niciun refugiat sa nu faca primejdioasa calatorie spre Europa”, a declarat Melissa Fleming, purtator de cuvant al Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati.

Citește și
refugiati germania
Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de "sclavi"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In La Tribune, fostul corespondent la Frankfurt al cotidianului francez, Romaric Godin, afirma ca de fapt Germania are doar de castigat din primirea refugiatilor. In primul rand, cele 6 miliarde alocate acestora ar reprezenta o crestere semnificativa a cheltuielilor publice, sub o guvernare care pana acum a fost caracterizata de austeritate. Apoi, generozitatea ajuta imaginea tarii, dar si a cancelarului si ii intareste acesteia pozitia de negoere in UE. Nu in ultimul rand, din punct de vedere demografic Germania are nevoie de un aflux de populatie tanara si apta de munca, astfel incat sutele de mii de refugiati ar fi “o binecuvantare pentru economie”. O situatie similara a avut loc in anii ’60-’70, cand sute de mii de imigranti turci au profitat de boom-ul economic al Germaniei si de lipsa mainii de lucru pentru a se stabili in aceasta tara.

La Tribune atrage insa atentia si asupra faptului ca dreapta germana nu priveste cu ochi buni politica de deschidere fata de imigranti a cancelarului. In schimb, presa din tara sa scrie despre “o Noua Germanie, mai cosmopolita si mai generoasa”. Spiegel ii trateaza drept “idioti” pe criticii politicii lui Merkel. Frankfurter Allgemeine Zeitung spune ca astfel crestin-democratii le-au furat o tema de atac social-democratilor, dar ca ramane acum sa se confrunte si cu consecintele practice ale acestei generozitati.

Chiar si Bild priveste cu simpatie cauza refugiatilor si recent a deschis cu o fotografie cu doi copii sirieni, insotita de titlul “Noi ajutam”, demarand apoi o campanie in sprijinul refugiatilor. Iar conservatorul Die Welt relateaza cum, la o recenta intalnire de partid unde era prezenta si Angela Merkel s-a prezentat un grup de sirieni care i-au multumit cancelarului. Ceea ce arata ca, pe termen lung, miza ar putea fi si una electorala: refugiatii de azi vor fi alegatorii de maine.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Sute de imigranti au fortat un cordon al politiei la granita sarbo-ungara. Angela Merkel:
Sute de imigranti au fortat un cordon al politiei la granita sarbo-ungara. Angela Merkel: "Refugiatii vor schimba Germania"

Fluxul refugiatilor care incearca pe toate caile sa ajunga in Occidentul prosper sufoca insulele grecesti Lesbos si Kos, inunda garile din Viena si Munchen si aduc Ungaria intr-o situatie exploziva.

Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de
Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de "sclavi"

Coplesite de valul de migranti care le-au trecut frontiera in acest weekend, Austria si Germania spun ca nu mai pot "tine pasul" si lasa sa se inteleaga ca ar putea inchide granitele.

17.000 de refugiati au ajuns in Germania, in acest weekend. Sute de oameni i-au asteptat in gari cu mancare:
17.000 de refugiati au ajuns in Germania, in acest weekend. Sute de oameni i-au asteptat in gari cu mancare: "Noi traim bine"

Aproximativ 17.000 de refugiati au ajuns in Germania numai in acest weekend, dupa ce tara si-a deschis portile pentru imigrantii care au parasit Ungaria.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.