Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de "sclavi"

×
Codul embed a fost copiat

Coplesite de valul de migranti care le-au trecut frontiera in acest weekend, Austria si Germania spun ca nu mai pot "tine pasul" si lasa sa se inteleaga ca ar putea inchide granitele.

In acest timp, autoritatile de la Berlin au anuntat ca vor debloca 6 miliarde de euro, bani necesari pentru primirea si integrarea refugiatilor. Numai in weekendul care a trecut, in Germania au ajuns 18.000 de persoane. De dimineata si pana seara, mii de refugiati continua sa soseasca fara incetare in gara din Munchen. Sunt intampinati ca niste eroi, dupa ce multi au infruntat moartea ca sa ajunga in tara pe care o considera "taramul fagaduintei".

Dupa o intalnire la nivel inalt a membrilor coalitiei la guvernare care a durat peste cinci ore, s-a ajuns la un acord pentru alocarea in bugetul federal pe 2016 a trei miliarde de euro, in timp ce alte trei miliarde vor fi alocate landurilor si municipalitatilor pentru primirea imigrantilor. In acest an, un miliard de euro de la bugetul federal va fi alocat pentru ajutorarea imigrantilor ilegali si a refugiatilor, informeaza Agerpres.

Germania asteapta 800.000 de solicitanti de azil in acest an, mai mult decat orice alta tara din UE. Cresterea dramatica a numarului de sosiri a produs ingrijorare la nivelul autoritatilor locale, care solicita mai multe fonduri de la guvernul federal, dupa ce Berlinul a anuntat ca sirienii care au parasit tara din cauza razboiului civil sunt bineveniti.

Citește și
primire refugiati in Germania
17.000 de refugiati au ajuns in Germania, in acest weekend. Sute de oameni i-au asteptat in gari cu mancare: "Noi traim bine"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Peste 20.000 de imigranti, majoritatea refugiati din Siria, au intrat in Germania din Austria de sambata.

Atika Shubert, corespondent CNN: "Cei care ajung aici se inregistreaza pe baza actului de identitate, sunt amprentati in gara si apoi stau la coada pentru a se imbarca in autobuze. In timp ce asteapta, voluntari, cam 150 la numar, sunt gata sa ii ajute vorbindu-le in limba lor. Am vazut si oameni care aduc apa, mancare si gustari. Sunt si doua corturi medicale, pentru cine are nevoie de asistenta. Odata urcati in autobuze, sunt dusi in adaposturi temporare, care pot fi camine universitare, diverse cladiri goale sau locuinte temporare. Apoi, li se cauta ceva mai permanent, undeva in tara. Intrebarea este cat de sustenabil este acest sistem."

Bunavointa oamenilor ia multe chipuri. Cateva zeci de austrieci au venit cu masinile si i-au cules de pe drum pe refugiatii care trecusera pe jos granita.

Cetatean austriac: "Nu iau bani pentru asta. Nici nu stiu ca sunt refugiati, ii iau drept oameni care fac autostopul. Nu sunt traficant de oameni, doar ajut."

De asemenea, s-a convenit asupra altor masuri, precum grabirea procedurii de solutionare a cererilor de azil si facilitarea constructiei de adaposturi pentru solicitantii de azil.

Acordul prevede si extinderea listei tarilor considerate sigure, pentru a include Kosovo, Albania si Muntenegru. Scopul este de a accelera procedurile de extradare a imigrantilor din sud-estul Europei pentru ca autoritatile sa se poata concentra asupra refugiatilor din tari ravasite de razboi precum Siria, Irak si Afganistan, noteaza Reuters.

Ministrul Finantelor: Cele 28 de state ale UE trebuie "sa actioneze impreuna" in criza migranilor

Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, a invitat duminica cele 28 de state ale UE :sa actioneze impreuna" in fata crizei refugiatilor pentru a pastra 'pacea' si 'valorile' in Europa, informeaza AFP.

Ministrul german, care s-a exprimat in limba franceza, a vorbit in 'Biserica Pacii' din Liebfrauenberg, langa Froeschwiller, o mica comunitate la nord de Strasbourg (in estul Frantei), lacas al reconcilierii franco-germane care adaposteste o manastire franciscana.

Schauble a estimat ca Europa trebuie 'sa dovedeasca' daca doreste 'sa pastreze pacea si libertatea' si modelul sau de societate. El a facut un inventar al provocarilor europene evocand intre altele criza refugiatilor, datoria tarilor din zona euro, incalzirea climatica si epidemiile, invitand statele din UE 'sa actioneze impreuna'.

"Numai daca Europa reuseste sa gaseasca raspunsuri corecte si sa rezolve problemele, daca ea probeaza asta la situatia de acum ne vom putea pastra modul nostru de viata", a spus Schauble.

Potrivit ministrului german, chiar daca Franta si Germania 'actioneaza concertat', cele doua tari nu vor putea sa rezolve singure problemele.

"Faptul ca doua tari sa fie la comenzi nu este conforma cu ideea europeana: Europa se compune din 28 de tari egale in drepturi. In cadrul sau, niciuna nu poate si nici nu trebuie sa-si faca propriul joc", a afirmat Schauble, care lua parte la un cult protestant organizat in cadrul centenarului comemorarii mortilor din Primul Razboi Mondial.

Biserica Pacii este un lacas simbolic ridicat in anii 1950, in memoria soldatilor cazuti in batalia franco-prusaca de la Reichshoffen, in 6 august 1870. Aceasta batalie, din care armata prusaca a iesit victorioasa, s-a soldat cu circa 10.000 de morti din ambele tabere.

In Timpul Razboiului Rece, Liebfrauenberg a servit drept loc de primire pentru pastorii est-germani carora le era interzis sa se duca in Germania de Vest (RFG). El gazduieste in prezent cu regularitate reuniuni si seminarii franco-germane.

Angela Merkel, criticata pentru modul in care gestioneaza criza imigrantilor

Angela Merkel saluta luni dimineata elanul de solidaritate dovedit de compatriotii ei.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Sunt foarte fericita ca, pentru multi oameni, Germania este un taram al sperantei. Este ceva nepretuit, mai ales daca ne gandim la trecutul Germaniei".

Cancelarul german spune insa limpede ca, dincolo de situatia exceptionala din ultimele zile, ramane in vigoare acordul Dublin 3, potrivit caruia refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara membra UE in care ajung.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cei care au nevoie de protectie trebuie sa o primeasca. Cei care nu ar avea temei sa ceara azil trebuie sa plece din tara noastra. "Tara de origine sigura" este un concept-cheie".

Coalitia cancelarului german Angela Merkel a parut divizata duminica in privinta modului in care trebuie gestionat afluxul de solicitanti de azil, un partener-cheie din coalitie afirmand ca este "o decizie gresita" sa li se permita intrarea in tara miilor de migranti izolati in Ungaria, relateaza DPA.

Uniunea Crestin-Sociala (CSU), partidul cu sediul in Bavaria aliat al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), a afirmat ca Angela Merkel trebuie sa transmita clar ca alte natiuni europene trebuie sa imparta povara.

"Nu putem pe termen lung sa primim aproape toti refugiatii cand sunt 28 de state membre UE", a declarat liderul CSU Horst Seehofer, avertizand ca afluxul ar putea eroda sprijinul public pentru politica de azil liberala a guvernului.

"Nicio societate nu poate suporta asa ceva", a adaugat el.

Germania asteapta 800.000 de solicitanti de azil in acest an, mai mult decat orice alta tara din UE. Cresterea dramatica a numarului de sosiri a produs ingrijorare la nivelul autoritatilor locale, care solicita mai multe fonduri de la guvernul federal, dupa ce Berlinul a anuntat ca sirienii care au parasit tara din cauza razboiului civil sunt bineveniti.

Peste 13.000 de imigranti, majoritatea refugiati din Siria, au intrat in Germania din Austria de sambata.

Marine Le Pen: Germania primeste imigranti pentru ca are nevoie de "sclavi"

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a acuzat duminica Germania ca isi deschide frontierele pentru mii de imigranti si refugiati pentru ca vrea sa reduca salariile si sa angajeze "sclavi", relateaza Reuters.

"Germania gandeste probabil ca populatia sa este muribunda si incearca sa reduca salariile continuand sa recruteze sclavi prin intermediul imigratiei in masa", a declarat Marine Le Pen in fata sustinatorilor la o reuniune din orasul Marseille, o destinatie-cheie in Franta pentru imigrantii din nordul Africii.

Imigratia a devenit o preocupare tot mai stringenta pentru francezi. Un sondaj dat publicitatii duminica indica faptul ca francezii se opun relaxarii reglementarilor pentru acordarea statutului de refugiat, inclusiv in cazul sirienilor care au parasit tara din cauza razboiului civil.

Marine Le Pen a acuzat Germania, care are cea mai scazuta rata a somajului din UE, ca isi impune politica privind imigratia in blocul comunitar.

"Germania incearca nu doar sa ne conduca economia, vrea sa ne forteze sa acceptam sute de mii de solicitanti de azil", a spus ea, adaugand ca Franta nu are mijloacele sau dorinta de a-si deschide portile "nenorocirii acestei lumi".

Liderul opozitiei franceze si fostul presedinte Nicolas Sarkozy a declarat si el sambata ca Europa nu poate primi toti imigrantii si a facut apel la crearea unor zone de triaj pentru acestia inainte de intrarea lor in spatiul Schengen.

Expertii atrag atentia ca valurile de pana acum n-au fost decat avangarda

Nicholas Burns, fost secretar de stat adjunct al SUA: "Cred ca trebuie sa ne asteptam la 11 milioane de sirieni ramasi fara un camin. Iar numarul lor o sa tot creasca daca raboiul civil de acolo continua".

Tocmai de aceea, cifrele vehiculate in prezent de europeni par cu totul rupte de realitate.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Alaturi de cancelarul Angela Merkel am propus un mecanism permanent si obligatoriu pentru primirea refugiatilor. Cuvantul important aici este "obligatoriu". Comisia Europeana va propune distribuirea 120 de mii de refugiati in urmatorii 2 ani, ceea ce pentru Franta ar reprezenta 24 de mii. O sa-i primim."

Nici nu se pune problema de cote obligatorii, riposteaza prompt oficialii de la Budapesta.

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei: "Am vorbit cu toti liderii europeni si nimeni nu are vreun plan pentru criza actuala. Situatia e deja dificila, dar necazul cel mare este ca Uniunea Europeana nu are nicio strategie. Se fac doar incercari pentru a gestiona consecintele, dar nimeni nu vizeaza cauza. Se tot vorbeste de aceste cote de refugiati, cu care Ungaria NU poate fi de acord. Ungaria este un stat milenar si este capabila sa-si protejeze granitele."

Si, in timp ce europenii dau din colt in colt si se cearta, statele arabe bogate, precum Arabia Saudita si cele din Golful Persic, nu misca un deget pentru a sari in ajutorul refugiatilor.

Ministrul ungar al apararii a demisionat

Ministrul ungar al apararii, Csaba Hende, a demisionat luni, dupa ce a avut loc o reuniune a consiliului de securitate nationala pentru a discuta despre afluxul mare de refugiati si imigranti care sosesc in Ungaria, relateaza Agerpres.

Ungaria, unde au venit peste 100.000 de straini, majoritatea refugiati din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu, a propus saptamana trecuta masuri care sa permita desfasurarea armatei la frontierele sale in scopul de a stavili afluxul de imigranti.

Premierul ungar Viktor Orban (de dreapta), care este adeptul unei linii mai dure privind criza imigratiei in Europa, a acceptat demisia lui Hende si i-a oferit postul lui Istvan Simicsko, membru de asemenea al partidului Fidesz, aflat la guvernare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Drumul din Infern spre
Drumul din Infern spre "Taramul Fagaduintei". Reactiile refugiatilor ajunsi in Germania in IMAGINI

Moment istoric pentru Europa, dupa ce aproape 10.000 de imigranti au ajuns in Germania sambata seara. Acestia au fost intampinati cu aplauze de nemtii care au venit sa ii intampine si sa le ofere ajutoare.

17.000 de refugiati au ajuns in Germania, in acest weekend. Sute de oameni i-au asteptat in gari cu mancare:
17.000 de refugiati au ajuns in Germania, in acest weekend. Sute de oameni i-au asteptat in gari cu mancare: "Noi traim bine"

Aproximativ 17.000 de refugiati au ajuns in Germania numai in acest weekend, dupa ce tara si-a deschis portile pentru imigrantii care au parasit Ungaria.

Austria si Germania permit intrarea imigrantilor. Mesajul Austriei catre UE:
Austria si Germania permit intrarea imigrantilor. Mesajul Austriei catre UE: "Europa este un bazar, deschideti ochii"

Seful diplomatiei austriece Sebastian Kurz a facut apel sambata la Uniunea Europeana "sa deschida ochii", spunand ca transportul cu autobuzul a mii de imigranti de catre Ungaria pana la frontiera cu Austria arata ca "Europa este un bazar in acest moment".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.