17.000 de refugiati au ajuns in Germania, in acest weekend. Sute de oameni i-au asteptat in gari cu mancare: "Noi traim bine"
Aproximativ 17.000 de refugiati au ajuns in Germania numai in acest weekend, dupa ce tara si-a deschis portile pentru imigrantii care au parasit Ungaria.
Ajunsi pe "taramul fagaduintei", au avut parte de o primire calduroasa. ''Este un gest umanitar, motivat de ratiuni umanitare'', a explicat ministrul german de interne. Autoritatile de la Berlin par, cel putin la nivel declarativ, dispuse sa le asigure toate conditiile pentru a incepe o noua viata, chit ca ospitalitatea ar putea sa le coste 10 miliarde de euro.
Pe peron, sute de binevoitori, inarmati cu pancarte pe care scria "Bine ati venit!" i-au aplaudat, le-au strans mainile si le-au impartit mancare, iar copii au primit dulciuri si jucarii - astfel au fost intampinati refugiatii, la coborarea din trenuri, in gara din Munchen.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Dortmund, oamenii au fost dusi intr-o sala din apropierea garii si asezati direct la masa. Iar la Frankfurt, peronul a fost inundat cu plase pline de provizii. Aceste gesturi de omenie, venite dupa zile in sir de suferinte, frustrare si umilinte, i-au impresionat pana la lacrimi pe nou-veniti. Unii dintre ei povestesc ca au fost la un pas sa se inece in timp ce traversau Marea Egee.
Lomok, refugiat sirian: "Imi vine sa plang si nu stiu de ce... Cred ca de fericire. Eu si prietenii mei suntem fericiti."
Alex Rossi, corespondent Sky News: "Primirea de care oamenii au parte aici, in Germania, nu putea sa fie diferita de cea de care au avut parte in Ungaria. Oamenii din acest sir merg la un control medical, li se vor da mancare si provizii, iar apoi vor fi dusi la unul dintre cele patru centre de inregistrare din oras, unde va incepe si procedura cererii de azil."
Autoritatile germane se asteapta la 800.000 de cereri de azil in acest an, de patru patru ori mai multe decat anul trecut. Numai in luna august, in tara au ajuns aproape 105.000 de refugiati. Jurnalistii de la Frankfurter Allgemaine Zeitung au evaluat costurile pe care le presupune primirea refugiatilor la 10 miliarde de euro doar pentru 2015. Ministrul de Finante a fost, insa, mai evaziv.
Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante: "Nu are sens sa avem, acum, o dezbatere publica despre cate miliarde vor fi si cine le primeste. Pentru ca aceasta dezbatere ar perturba enorma solidaritatea spontana a poporului german cu imigrantii."
Opinia publica este extrem de binevoitoare cu refugiatii, iar multi dintre oamenii care au venit cu daruri pentru imigranti spun ca o fac dintr-un simt al datoriei.
"Traim atat de bine si chiar putem sa ii ajutam pe acesti oameni. Trebuie sa le dam ce putem si sa ii facem sa se simta bineveniti", spune o femeie.
Trenurile au continuat sa soseasca intreaga noapte si pe parcursul zilei de duminica. Cateva zeci de mii de oameni vor ajunge in Germania numai in urmatoarele zile. Pentru ei, cea mai lunga calatorie s-a incheiat, insa o noua viata, mai buna, abia incepe.
Impresionat de drama refugiatilor, Papa Francisc a anuntat ca Vaticanul ofera gazduire pentru doua familii de imigranti si a cerut tuturor bisericilor si manastirilor catolice din Europa sa faca acelasi lucru.