De ce e mai bine sa muncesti in Romania decat in SUA. Tara in care poti fi ucis daca ceri salariu mai mare
Daca esti salariat, e mai bine sa muncesti in Romania decat in Statele Unite. Suna uluitor, dar aceasta este concluzia realizat de Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC).
Studiul a comparat conditiile de lucru din aproape toate tarile lumii pentru a vedea unde, dar si in ce masura, salariatii au dreptul de a se organiza intr-un sindicat, de a face greva sau a de a negocia contracte colective de munca.
Concluziile nu sunt tocmai placute: in 35 de tari salariatii au fost arestati si chiar condamnati la inchisoare pentru ca au facut greva sau au cerut conditii mai bune de lucru, in 9 tari au fost ucisi sau au “disparut” – printre acestea Columbia, Filipine, Guatemala, dar si Africa de Sud.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Citeste si: Meseria cu care te poti angaja oriunde in lume. Nu e in IT, nici nu necesita studii
In peste 50 de state cei care au protestati impotriva conditiilor de lucru au fost concediati iar in 87 din cele 139 de tari studiate exista limitari ale dreptului angajatilor de a face greva.
Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC) a realizat si un top al tarilor in functie de conditiile de munca. Cel mai rau stau Republica Centrafricana, Libia, Palestina, Somalia, Sudan, Siria, dar si Ucraina. Printre tarile notate cu 4 (nota maxima, cea mai proasta, este 5+) se afla Grecia, Hong Kong si SUA, unde conditiile munca sunt similare cu cele din Botswana. Romania, in schimb, sta mai bine, fiind notata cu 3, la fel ca Marea Britanie sau Canada.
Cum poate un tractorist sa castige dublu fata de un profesor in Romania:
Printre tarile notate cu 1, cea mai buna nota, se afla Belgia, Danemarca, Franta, Germania, dar si state din estul Europei - Slovacia si Muntenegru. Asa ca se pare ca, desi salariile nu se compara, macar din punctul de vedere al drepturilor angajatilor e mai bine sa muncesti in Romania decat in SUA.