Meseria cu care te poti angaja aproape oriunde in lume. Nu e nici doctor, nici programator

Dată publicare: 02-06-2014 11:04
Dată actualizare: 05-06-2014 07:03
Sursa: Manpower


muncitor UE

Auzim tot timpul ca viitorul e al inginerilor si IT-istilor. Statisticile spun insa ca cel mai cautat job din lume e cu totul altul – o meserie care necesita mult mai putine studii si e ceruta in orice colt al lumii

Potrivit studiului realizat de compania internationala din domeniul resurselor umane Manpower, cea mai cautata meserie din lume este cea de muncitor calificat. Pentru specialistii in HR nu e nicio surpriza – zidarii, instalatorii, sudorii, macaragii si electricienii calificati au fost cei mai cautati in ultimii ani. Si, desi se spune ca viitorul e al job-urilor in IT, programatorii sunt abia pe locul 8, fiind depasiti de angajatii din hoteluri si restaurante, agenti de vanzari, profesori, soferi, contabili si chiar de muncitorii necalificati

In fine, pe ultimele pozitii in topul locurilor de munca unde cu greu se gasesc angajati sunt inginerii si asistentele medicale. Iar principalul motiv pentru care angajatorii nu gasesc oameni potriviti este, conform aceluiasi studiu, lipsa competentelor tehnice.

Citeste si: Cum au ajuns zilierii sa ceara mai mult decat un medic sau un profesor

Asa incat nu-i de mirare ca romanii se plang ca nu gasesc un instalator sau un faiantar bun: problema e globala. E drept insa ca potrivit studiului Manpower, tara noastra e printre cele mai afectate: peste jumatate din companiile din Romania intampina dificultati in recrutarea angajatilor, ceea ce ne plaseaza pe locul 7 la nivel global.

Daca ati prefera sa lucrati peste hotare si vreti sa stiti care sunt cele mai cautate job-uri in diferite colturi ale lumii, aflati ca in SUA se cauta mai ales muncitori calificati, agenti de vanzari si soferi, in Australia muncitori calificati si ingineri iar in India contabili si IT-isti. SI in tarile din vestul Europei muncitorii calificati sunt cei mai doriti. In China, in schimb, lipseste cel mai mult personalul tehnic, dar si cel de conducere.

Citeste si: Generatia care a spus nu serviciului de 8 ore. De ce tinerii din Romania nu-si gasesc locuri de munca

Cat despre tara noastra, studiul Manpower spune ca la noi cei mai cautati angajatii sunt muncitorii – calificati si necalificati – inginerii, managerii si contabilii. Asa ca, daca aveti un copil care viseaza sa se faca medic sau programator, explicati-i ca nu are viitor: mai bine pune mana pe o cheie franceza sau un aparat de sudura.

Sursa: Manpower,


VIDEO PROTVPLUS.RO