De ce au venit în România doi antreprenori americani care au făcut câte 600 de milioane de dolari
România a devenit un magnet pentru companiile de IT. Fie că oferă servicii de suport tehnic, call center ori construcţia de softuri complicate tot mai multe îşi deschid filiale în ţară noastră sau se mută aici.
Găsesc specialişti care vorbesc engleză şi care acceptă salarii mult mai mici. James şi Eric, doi antreprenori din Silicon Valley, au făcut câte 600 de milioane de dolari după ce au creat şi vândut brăţări şi ceasuri pentru fitness în toată lumea. Acum au deschis în Bucureşti cea mai mare filială a lor din afară Statelor Unite. De ce au venit în România?
James Park, CEO companie IT: "Costurile sunt mereu un factor important, dar aici am găsit ingineri IT extraordinari cu care vom lucra cu plăcere."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Eric Friedman, cofondator companie IT: "Vrem să avem o echipa în România, căutăm oameni talentaţi. Este extraordinar să avem o prezenţa în Europa Centrală, în Bucureşti."
Nu sunt singurii care au găsit în ţară noastră pământ bun pentru dezvoltarea afacerilor IT. Presa străină a scris că Oracle, companie americană, cel mai mare producător de aplicaţii din lume, transferă la noi activităţile europene de suport.
Solicitaţi de reporterii ProTV să explice decizia, reprezentanţii Oracle s-au abţinut să comenteze.
Specialiştii în resurse umane spun că firmele străine din IT sunt atrase de România pentru că specialiştii noştri ştiu engleză, sunt încă bine pregătiţi, Guvernul a stabilit zero impozit la salariile din IT şi, nu în ultimul rând, ai noştri acceptă bani mai puţini.
Elena Antoneac, specialistă în resurse umane: "Costul de trai este foarte scăzut în România, chiar şi dacă ar plăti la jumătate din salariul unui IT-ist din Statele Unite pe aceeaşi poziţie, un român ar fi foarte mulţumit."
De pildă, numărul companiilor străine care au o filiala la noi şi oferă servicii de suport tehnic a explodat după criză. În 2008 erau doar 400 de astfel de firme străine. Numărul lor s-a triplat până în 2015, la fel şi numărul de angajaţi.