Mizele financiare din jurul Pilonului II. Analiza ”unde stau mai bine banii românilor” întârzie


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 12 Septembrie 2017 19:53
Categorie: Stiri Economice

Banii din pensiile private ale românilor fac cu ochiul Guvernului. Este vorba despre Pilonul II, pe care premierul Mihai Tudose l-ar vrea opţional, astfel încât o parte din banii care sunt acum administraţi de firme private să ajungă la stat.

Numai că Executivul nu s-a hotărât cum va face asta. Decizia finală depinde de o analiză a Finanţelor, care întârzie să apară.

Guvernul caută soluţii disperate că să acopere deficitul în creştere de la bugetul de pensii. Anul acesta îi lipsesc 14 miliarde de lei ca să acopere necesarul, iar anul viitor ''gaura'' creşte la 17 miliarde de lei, estimează ministrul Finanţelor. Aşa că Executivul se gândeşte ca Pilonul II de pensii să devină opţional.

Mihai Tudose: ''Dacă se ajunge în acea situaţie, nu va fi o consultare a populaţiei, ci va fi prezentată situaţia şi populaţia optează.”

Liviu Dragnea: ''S-ar putea să fie o măsură bună, asta nu înseamnă că va naţionaliza cineva pilonul 2, dar în urma acelei analize o să vedem dacă devine oportună această măsură. Aştept şi eu să vedem detaliile, principiul l-am înţeles.''

Adică, în funcţie de ''situaţia prezentată de Guvern'', românii să aleagă dacă toţi banii lor de pensie vor merge doar la stat sau şi la privat, ca acum.

În prezent, un angajat contribuie cu 10,5% din salariu brut pentru pensie. 5,4 procente se duc către Pilonul 1, de stat, iar restul de 5,1 procente, către Pilonul 2, cel privat.

Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să prezinte încă de săptămâna trecută o analiză clară asupra sistemului de pensii administrate privat. Numai că această analiză, care ar trebui să arate ''unde şi cum stau mai bine banii românilor'', după cum spune premierul, întârzie să apară.

Specialiştii spun că cele două sisteme - privat şi de stat - nici nu pot fi comparate şi că deficitul în creştere de la bugetul de pensii arată cât de ''bun'' administrator e statul.

Alin Iacob, Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare: ''Nimeni nu poate garanta că, peste 30 de ani, eu sau dvs. vom beneficia de un punct de pensie foarte mare, statul nu poate plăti decât din contribuţiile celor care la momentul respectiv contribuie.''

Mizele financiare din jurul Pilonului II de pensii sunt uriaşe. Cei 7 milioane de români care contribuie la aceste pensii au strâns aproape 37 miliarde de lei în conturi. Asta înseamnă că, în medie, într-un cont de pensie privată se găsesc puţin peste 5.000 de lei.

În cazul în care sistemul actual se va schimba, nu se ştie încă ce vor trebui să facă românii - dacă vor trebui să-şi exprime opţiunea în scris sau vor trebui să facă anumite demersuri către Casa de Pensii, de exemplu.

Nici companiile care se ocupă de pensiile administrate privat nu ştiu cum să interpreteze declaraţiile premierului şi cer şi ele lămuriri în cadrul unei dezbateri cu toate părţile implicate.

Asta după ce, în ultimele două luni, s-a vorbit ba despre desfiinţarea Pilonului 2 de pensii, ba despre injumatirea contribuţiei către acest fond, ba despre transformarea lui într-un sistem opţional.

Pilonul II de pensii ar putea deveni opţional. Avertismentul economiştilor
Pilonul II de pensii ar putea deveni opţional. Avertismentul economiştilor
Mihai Tudose a anunțat ce se va întâmpla până la urmă cu pilonul II de pensii
Mihai Tudose a anunțat ce se va întâmpla până la urmă cu pilonul II de pensii
VIDEO PROTVPLUS.RO
inflatie
Eurostat: România are din nou cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Economiştii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune. Reacția Casei Albe
Cum arată prima autostradă construită de chinezi în Europa. Sârbii au dansat la inaugurare
Studenții care câștigă bani din clipuri postate pe Youtube. Ce conțin canalele lor
Vești bune de la programul "Rabla". Începând de luni, bugetul va fi suplimentat
Teodorovici: Românii de peste hotare vor putea trimite acasă bani fără comision
Lire sterline
Lira sterlină, la paritate cu euro. Brexitul depreciază masiv moneda Regatului Unit
Bacșișul se oficializează în România. Cum se va plăti de la 1 octombrie
Noi reglementări privind bacșișul. Ce schimbări propune Ministerul Finanțelor
Noi modificări la Codul fiscal și de procedură fiscală. Anunțul Ministerului Finanțelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 4,25 miliarde euro în primele 6 luni
România importă din ce în ce mai mult. Câte miliarde am pierdut în primele 6 luni