Cum apare Romania pe harta globala a terorismului. De la soldatul american impuscat cu bile in Mamaia la islamistul moldovean

Dată publicare: 09-01-2015 14:32
Dată actualizare: 12-01-2015 06:57


indicele global al terorismului in lume

In vreme ce in tara noastra se discuta tot mai frecvent despre masuri impotriva terorismului, statisticile globale ca suntem mai degraba evitati decat cautati de teroristi. Insa situatia ar putea sa se schimbe...

Ce loc are Romania pe harta globala a terorismului? Potrivit oficialilor de la Bucuresti, dupa atacul asupra redactiei Charlie Hebdo securitatea nationala trebuie intarita, deoarece a aparut “o noua dimensiune a amenintarilor teroriste”. Statisticile internationale spun insa ca Indicele Global al Terorismului pentru Romania este 0, ba chiar in scadere fata de anul trecut.

Indicele Global al Terorismului este calculat in fiecare an de Institutul pentru Economie si Pace, un ONG cu birouri in Sydney, New York si Oxford, considerate una dintre cele mai importante organizatii de tip “think tank” din lume. Indicele ia in calcul atat actiunile directe ale teroristilor, cat si impactul indirect al acestora, masurate pe o scara de la 1 la 10.

In 2014, scorul maxim, 10, a fost obtinut doar de Irak, iar note peste 9 au mai obtinut doar doua tari: Af=ganistan si Pakistan. Romania e aproape de coada clasamentului, cu nota 0. Mai mult, fara de valoarea indexului in anii precedenti in tara noastra se inregistreaza o scadere de 0,02 puncte. Afara de noi, din Europa se mai lauda cu un indice 0 Polonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia.

De altfel, urmarind Indicele Global al Terorismului pe ultimii 12 ani, singurul caz semnificativ din Romania ar fi avut loc in 2008, cand s-ar fi inregistrat un ranit. Nu se precizeaza despre ce incident este vorba, dar este foarte posibil sa fie vorba de cazul unui militar american impuscat cu gloante de cauciuc. Militarul era in timpul liber, impreuna cu alti trei colegi, si a intrat intr-o altercatie cu un grup de motociclisti, in statiunea Mamaia. A inceput o bataie in cursul careia un motociclist a scos pistolul cu bile si a tras. Gasiti aici mai multe detalii despre acest incident.

Pe de alta parte, oficialii romani cred ca situatia e alarmanta, date fiind atacurile din Franta. Directorul SRI si vicepremierul Oprea au convocat o sedinta a Grupului Interministerial Strategic in care au tras un semnal de alarma in legatura cu evenimentele de la Paris. Cu toate acestea, oficialii romani au anuntat inca din 7 ianuarie ca nu vor ridica nivelul de alerta.

Interesant este faptul ca nu a fost mentionat un incident mult mai apropiat de granitele noastre. Recent, un cetatean moldovean s-a declarat membru al gruparii teroriste Statul Islamic si a postat un clip in care cerea instaurarea califatului si a legii islamice Sharia.

Identitatea barbatului este cunoscuta de Serviciul de Informatii si Securitate din Republica Moldova. Potrivit oficialilor de la Chisinau,„fratele Abdullah al-Moldovi” este originar din Cahul si recruteaza in spatiul ex-sovietic adepti ai Islamului, care ulterior devin implicati in actiuni teroriste.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO