Rusia va intra in recesiune severa si poate sa traga in jos economia mondiala. Previziunile analistilor pentru 2015

Dată publicare: 31-12-2014 09:22
Dată actualizare: 03-02-2015 06:55


Un an plin de framantari si rasturnari de situatie pe plan international sta sa se incheie. Dar nici anul care va incepe nu e scutit de riscuri.

Analistii stau cu ochii pe economia Rusiei, care va intra probabil in recesiune severa in 2015. Intrebarea de pe buzele tuturor este daca Rusia se va scufunda singura, ori va trage in jos si economia mondiala.

Ne asteapta, insa, si evenimente mai vesele, precum extinderea familiei regale britanice.

Cand e vorba de economia Rusiei, analistii straini se asteapta la o adevarata implozie. Insasi Banca Centrala Rusa estima o scadere economica de 4,5% pentru 2015, iar asta se intampla inainte de deprecierea drastica a rublei din ultimele saptamani, care a bagat tara in cea mai mare criza financiara din anii '90 incoace.

Dmitri Trenin, analist: "Pe plan intern, Putin va munci din greu sa faca fata impactului dublu al scaderii pretului petrolului si sanctiunilor europene."

Marea necunoscuta este daca problemele din Rusia vor declansa sau nu o reactie in lant pe pietele emergente, antrenand in recesiune economia globala. De altfel, si motorul economic al Europei, Germania, risca sa intre intr-o recesiune ''minora'' in 2015, chiar daca va ramane primul exportator european. Fruntasa anului viitor pare sa fie India, care va depasi cresterea economica a Chinei.

Un alt punct fierbinte de urmarit anul viitor e situatia din estul Ucrainei.

Dmitri Trenin, directorul Carnegie Center Moscova: "Singurul canal inca functional dintre lumea occidentala si Kremlin este Germania."

Ramane de vazut daca si cat va functiona. Mai ales ca europenii au, peste Ocean, un partener slabit: presedintele Obama coabiteaza in ultimii doi ani de mandat cu un Congres ostil.

Darrell West, analist: "Nu cred ca suntem intr-o era post-Obama deja, pentru ca presedintele are inca multe prerogative executive pe care si le va exercita."

In ciuda tuturor acestor probleme, un faimos prezicator chinez anunta un an armonios. Anul Caprei in Zodiacul Chinezesc nu e considerat unul bun pentru a avea copii. Dar, printul William al Marii Britanii si ducesa Catherine vor deveni parinti pentru a doua oara in 2015. Iar in 9 septembrie 2015, regina Elisabeta a II-a va depasi recordul reginei Victoria, devenind cel mai longeviv monarh din istoria britanica.


VIDEO PROTVPLUS.RO