Alegeri cruciale pentru viitorul Europei, in Grecia. Cine este cel care ar putea inclina balanta in favoarea stangii radicale
Inca o drama este pe cale sa se produca in Grecia, o tara binecunoscuta pentru performantele sale "artistice" pe scena economica.
Cu doar 3 saptamani inainte de organizarea unor alegeri cruciale pentru Grecia - scrutin care ar putea duce la iesirea tarii din zona euro - un nou partid isi face aparitia, scriu jurnalistii de la Forbes. Aceasta formatiune joaca un rol cameo si este o vedeta veteran a teatrului politic din anii trecuti. Este condusa de fostul premier grec George Papandreou, cel care si-a parasit functia intr-o mare umbra, in 2011, dupa incercarea sa de a organiza un referendum pe tema pozitiei Greciei fata de Europa, care a fost deturnata de liderii continentali.
Saptamana trecuta, Papandreou a lansat un nou partid: Miscarea Socialista Democrata, cu care mai are multe de facut, in conditiile in care a evitat sa raspunda la intrebarile referitoare la creditorii internationali care tin tara pe linia de plutire. Insa chiar si asa, el este un veteran al Miscarii Socialiste Panhallenice. Fostul partid marxist, cunoscut sub numele de PASOK, a fost fondat de tatal lui Papandreou si a dominat scena politica a Greciei timp de aproape 40 de ani, pana cand Papandreou cel tanar a parasit arena.
FOTO: George Papandreou, invitat la congresul PSD din 2013
Intre timp, PASOK a evoluat intr-un partid social-democrat modern, aflandu-se acum la guvernare intr-o coalitie cu partidul Noua Democratie, condus de Antonis Samaras. Iar Samaras este cel care a luat decizia de a promova alegerile prezidentiale care au dus la anticipate. Samaras a incercat sa instaleze o figura veche la presedintia Comisiei Europene, intr-un efort de a asigura un mandat pentru continuarea taierilor bugetare, impusa de creditorii internationali. Nu a reusit insa sa adune suficient sprijin parlamentar pentru persoana nominalizata de el, declansand automat un vot national.
Dupa iesirea lui Papandreou din miscarea socialista democrata traditionala, este de asteptat ca noul sau bloc politic sa fure voturi de la coalitia aflata la guvernare. Orice fracturare a centrului politic din prezent ar putea juca pe mainile partidului radical de stanga Syriza, care a amenintat ca va stopa masurile de austeritate implementate de Samaras in schimbul banilor imprumutati. Liderul Syriza Alex Tsipiras si-a mai moderat retorica in ultima vreme si si-a vazut partidul scazand in sondaje cu cateva procente. Insa in continuare este un adversar nu foarte usor de invins, iar sansele sale electorale s-ar mai lumina daca Papandreou ar putea castiga suport din partea votantilor de centru nemultumiti.
Acest lucru ar putea ameninta pozitia Greciei in privinta monedei unice. In weekend, speculatiile cu privire la o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au multiplicat, dupa ce saptamanalul german Der Spiegel a anuntat ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase statul grec sa iasa din zona euro in cazul in care stanga radicala Syriza va repune in discutie masurile de austerite (daca va obtine victoria in alegerile legislative din 25 ianuarie). Berlinul nu a dezmintit aceste informatii, afirmand totodata ca Guvernul german nu va initia o astfel de discutie.
Din acest motiv, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, o acuza miercuri in Die Welt pe cancelarul Angela Merkel de "speculatii iresponsabile" cu privire la o eventuala iesire a Greciei din zona euro in cazul unei victorii a stangii radicale de la Atena in scrutinul legislativ anticipat, conform Mediafax. "Dezbaterile si speculatiile iresponsabile cu privire la Grexit (iesirea Greciei din zona euro) chiar nu ajuta", afirma social-democratul german pentru cotidianul Die Welt. "Trebuie sa fie clar pentru toti: nu se pune in discutie o iesire din euro. Recomandarile nesolicitate care le ofera oamenilor din Grecia sentimentul ca nu ei sunt cei care isi decid viitorul prin intermediul votului, ci Bruxellesul sau Berlinul, ii imping, de altfel, pe alegatori in bratele fortelor radicale", a apreciat oficialul politic.
Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice. Premierul grec in exercitiu, conservatorul Antonis Samara, admite, in schimb, posibilitatea unei renuntari la moneda comuna, cu scopul de a incerca sa castige scrutinul anticipat.
Acuzata de exercitarea unor presiuni asupra alegatorilor greci, Comisia Europeana incearca sa arate mai multa prudenta. Parlamentul grec a anuntat miercurea trecuta dizolvarea sa si a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stanga radicala Syriza este favorita in sondaje.
Sursa: Forbes
Etichete: grecia, alegeri, Alexis Tsipras, SYriza, Grexit, George Papandreou,
Dată publicare:
07-01-2015 11:10