Ce prevede noua lege a transportului public. Amenzi mai mari pentru "blatisti", metrou administrat de primaria Capitalei
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Admnistratiei Publice a prezentat proiectul unei noi legi a transportului public de calatori.
Noul proiect de lege ar oficializa trecerea metroului in subordinea Primariei Capitalei, o masura despre care premierul Ponta vorbeste inca din septembrie 2012. In proiectul ministerului Dezvoltarii se precizeaza ca „in termen de 1 an de la data publicarii prezentei legi, METROREX S.A. Bucuresti trece din subordinea Ministerului Transporturilor in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti iar bunurile din domeniu public si/sau privat al statului aflate in administrarea si exploatarea Ministerului Transporturilor se transmit fara plata in domeniul public si/sau privat al Municipiului Bucuresti, prin hotarare a Guvernului."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin noua lege este desfiintata „Autoritatea Metropolitane de Transport Bucuresti”, creata in perioada cand ministru al Transporturilor era Anca Boagiu. Autoritatea ar urma sa fie inlocuita de „Asociatia metropolitana de transport Bucuresti – Ilfov”. Aceasta nu va fi propriu-zis operator in domeniul transportului public, ci doar va coordona strategia in domeniu in Capitala si in judetul Ilfov.
Importanta pentru cei care calatoresc frecvent cu autobuzul, tramvaiul sau metroul este si prevederea privind amenzile date „blatistilor”. Acestea ar urma sa aiba o valoare unica la nivel national. Conform proiectului, „constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice care calatoresc cu mijloacele de transport public fara titlu de calatorie valabil, care refuza sa prezinte organelor de control titlul de calatorie, care au un comportament inadecvat sau care deterioreaza mijloacele de transport.”
Daca noua lege va fi adoptata, aceasta va duce la o crestere a amenzilor pentru calatorii fara bilet in multe orase. De pilda, in Capitala, la ora actuala, suprataxa este de 50 de lei, in Brasov - 60, in Iasi, intre 40 si 100 de lei, in Craiova, 100 de lei iar in Constanta si Cluj -150 de lei. In clipa de fata, valoarea acesteia se stabileste prin hotarare de consiliu local si nu prin lege.
De asemenea, noul proiect precizeaza, privitor la contraventiile pentru calatorii prinsi fara bilet, ca acestea sunt aplicate "de imputernicitii primarilor comunelor, oraselor si municipiilor, ai presedintilor consiliilor judetene, ai presedintilor asociatiilor metropolitane de transport public, de ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri, precum si de inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier."
Proiectul (al carui text integral il gasiti pe site-ul MDRAP) a fost pus in dezbatere public pe 13 octombrie si timp de o luna se pot trimite propuneri. Urmeaza apoi sa fie votat de Parlament.
Sursa: Pro TV
Etichete: metrou, autobuz, lege, amenzi, primarie, Minister, transport public,
Dată publicare:
19-10-2015 13:32