Ce se intampla daca refuzati sa le aratati controlorilor RATB actele de identitate. "Informatii eronate, ce contravin legii"
Dupa ce in presa a aparut informatia ca pasagerii, cu sau fara bilet, nu pot fi legitimati de controlorii RATB, Regia de Transport in Comun a lamurit situatia.
RATB a dat miercuri replica la o stire recenta potrivit careia „Controlorii R.A.T.B. nu au voie sa legitimeze calatorii daca nu sunt insotiti si de un echipaj de politie sau de jandarmi”. Reprezentantii Regiei sustin ca stirea este eronata si ca, de fapt, controlorii va pot controla chiar daca aveti abonament – pentru a stabili daca numele de pe acesta corespunde cu cel din acte sau daca nu cumva ati luat abonamentul altei persoane.
Comunicatul RATB:
"In prezent, desfasurarea transportului in comun de suprafata din capitala este reglementata de Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 156/2001, care cuprinde norme privind desfasurarea transportului in comun in mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti si modul de sanctionare a abaterilor savarsite, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu art.14 din hotararea de mai sus enuntata “contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. In cazul in care contravenientul refuza sa se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiterii sau subofiterii de politie ori la cele mai apropiate sectii de politie.”
Actul normativ care reglementeaza contraventiile il constituie Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul Juridic al contraventiilor. Pornind de la prevederile art.18 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor: “contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele in baza carora se fac mentiunile prevazute la art. 16 alin.(3). In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.”
Asa cum reiese din interpretarea sistematica a articolelor mai sus mentionate, agentii constatatori R.A.T.B. au dreptul, conferit de lege, de a legitima calatorii care circula cu mijloacele de transport in comun apartinand R.A.T.B., chiar daca nu sunt insotiti de un echipaj de politie sau de jandarmi. Agentii constatatori R.A.T.B. sunt imputerniciti cu verificarea modului in care se realizeaza plata taxei de calatorie in mijloacele de transport in comun ce apartin regiei, constatarea si sanctionarea abaterilor savarsite de calatori.
Astfel, potrivit art. 5 din H.C.G.M.B. nr. 156/2001 “posesorii de abonamente sau legitimatii nominale sunt obligati sa prezinte controlorilor, la cerere, actele de identitate”, scopul fiind acela de a verifica daca titlurile de calatorie sunt folosite de persoanele indreptatite sa beneficieze de ele. In situatia in care nu se poate face dovada platii acelei calatorii, calatorul suporta consecintele legale, iar contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de catre agentii constatatori in baza actului de identitate prezentat de calator.
Potrivit aspectelor expuse mai sus, legitimarea si stabilirea identitatii calatorilor care utilizeaza mijloacele de transport in comun ale R.A.T.B. se realizeaza numai in scopul indeplinirii atributiilor de serviciu, iar datele obtinute sunt confidentiale, putand fi folosite numai cu respectarea prevederilor legii privind protectia datelor cu caracter personal.
In consecinta, consideram ca atat titlul cat si continutul articolului contin informatii eronate ce contravin reglementarilor legale in baza carora isi desfasoara activitatea de control agentii constatatori R.A.T.B.”
Sursa: RATB
Etichete: bilete, politist, controlor, acte, abonament, calatori, prins, ratb, contraventie,
Dată publicare:
02-09-2015 10:51