BRAZILIA 2014. Chipul sarac al mahalalelor din Sao Paolo, metropola care lanseaza Campionatul Mondial de Fotbal

Dată publicare: 10-06-2014 13:38
Dată actualizare: 13-06-2014 06:59


Brazilia 2014. In timp ce aceasta tara se apropie cu pasi repezi de cel mai important eveniment sportiv al anului, viata merge mai departe pentru milioanele de locuitori care isi castiga traiul muncind in baracile inghesuite ale cartierelor "favelas".

Campionatul Mondial de Fotbal 2014: StirileProTV.ro va tine la curent cu cele mai importante informatii de la Campionatul Mondial: clasament grupe, rezultate campionatul mondial si programul meciurilor.

Cea mai mare favela din Rio de Janeiro este Rocinha, unde casele sunt lipite una de cealalta, intr-un labirint ametitor de strazi si alei.

Conform datelor oficiale din 2010, aproximativ 6% din populatia Braziliei traieste in favelas (sau in orasele-baraci), adica aproximativ 11,25 de milioane de oameni - aproape cat populatia Portugaliei. Insa acestea sunt doar datele oficiale, iar cifrele reale ar putea fi mult mai mari, scrie BBC News.

Rocinha este cea mai mare favela a Braziliei iar estimarile neoficiale arata ca acolo ar putea trai pana la 180.000 de oameni, comparativ cu raportul recensamantului, care arata o cifra de doar 70.000.

Aceste favelas - care se caracterizeaza printr-un aspect neuniform si neregulat - au continuat sa se extinda, in ciuda unor lipsuri importante, precum cele ale unor servicii publice de baza sau chiar a investitiilor publice. Si, desi pare greu de crezut, exista si contraste sociale in aceste cartiere neobisnuite.

Acele favelas care beneficiaza de o locatie privilegiata (cum este cazul Rocinha) au, relativ, standarde de viata mai bune decat altele care se afla la o distanta mai mare de locurile de munca si de servicii. Iar in Rocinha exista inclusiv comunitati bogate si sarace. Zonele sarace se afla de obicei mai sus, la "altitudine" - casele sarace fiind greu accesibile si doar pedestru, fara autoturism.

In cartierele favelas din Rio, cele mai multe case sunt construite din caramida si ciment, majoritatea oamenilor beneficiaza de apa curenta, iar 99% au electricitate. In schimb, sistemul sanitar si salubrizarea sunt o mare problema, canalizarea fiind formata dintr-un mare canal prin mijlocul caselor.

Rapoartele oficiale recente sugereaza ca 65% din rezidentii favelas fac parte din clasa de mijloc a Braziliei si, in ciuda veniturilor relativ mici, multe dintre aceste comunitati sunt departe de termenul de "mahalale", asa cum sunt caracterizate de multe ori.

De altfel, in plina Cupa a Confederatiilor la fotbal, brazilienii au iesit masiv in strada pentru a denunta cele 11 miliarde de dolari cheltuite pentru Cupa Mondiala 2014 si au cerut investitii masive in transporturi, sanatate sau educatie. Manifestatiile si-au pierdut amploarea pe masura ce au degenerat in confruntari violente cu politia si in jafuri comise de activistii anarhisti din cadrul Black Bloc.

Cu toate acestea, nemultumire persista. Astfel, 54 la suta dintre brazilienii cred ca Mondialul le va aduce mai multe prejudicii decat avantaje, potrivit unui sondaj Datafolha publicat duminica. Dar 65 la suta declara ca le-ar fi "rusine" daca Mondialul ar fi perturbat de manifestatii. In pofida acestui fapt, strazile, barurile si ferestrele sunt decorate in culorile echipei nationale, 68 la suta dintre brazilieni fiind convinsi ca acesta va castiga cea de-a sasea Cupa Mondiala, la 13 iulie.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO