Bild: Estul Ucrainei, guvernat ca o regiune a Rusiei. "Liderul din umbra" al Donbasului a incercat sa puna mana si pe Moldova

Ultimul update: Sambata 02 Aprilie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2016 12:32
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
harta Donbas

Jurnalistii de la Bild au obtinut un document secret ce demonstreaza ca Vladimir Putin controleaza regiunile separatiste din estul Ucrainei – incalcand practic acordurile de la Minsk.

Ziaristii germani au publicat transcrierea discutiilor “Comisiei Interministeriale pentru trimiterea de ajutor umanitar in zonele afectate din sud-estul regiunilor Donetk si Luhansk”, discutii ce au avut loc pe 23 octombrie 2015. Potrivit Bild, documentul arata ca aceste regiuni separatiste din Ucraina, teroretic sub controlul militiilor pro-ruse, sunt de fapt dirijate de la Kremlin, unde exista si un “guvern din umbra” care le gestioneaza.

Si asta cu toate ca, in discutiile cu Occidentul si Kiev-ul, diplomatii rusi sustin ca nu Moscova nu are niciun control asupra acestor regiuni si ca face eforturi pentru implementarea acordurilor de la Minsk, de care depinde ridicarea sanctiunilor aplicate Kremlinului.

Cum este guvernat Donbasul de la Moscova
Discutiile din Comisie arata ca de fapt autoritatile ruse intervin in Donbas nu doar pentru a trimite ajutoare umanitare. In realitate, exista 6 grupuri de lucru – “finante”, “politici salariale si servicii publice”, “refacerea industriei”, “comert, “energie” si “transporturi” – echivaland practic cu niste ministere. In acest comisii, activitatile respective sunt planificate pana la cel mai mic detaliu, ca si cum ar fi vorba despre o regiune din Rusia si nu una de pe teritoriul unui alt stat.

Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker: "Nu se va intampla in urmatorii 20-25 de ani"

De pilda, comisia se ocupa de procurarea pieselor de schimb pentru autobuze, tramvaie si trenurile care circula in Donbas. Expertii consultati de jurnalistii de la Bild spun ca nu este nicio diferenta intre modul in care oficialii trateaza problemele acestor regiuni ucrainene si cele rusesti.

Citeste si: Tarile unde Putin si-a pus piciorul in usa. "Conflictele inghetate" ar putea aduce Rusia la doar 500 km de Bucuresti

Fiecare dintre grupurile de lucru contine un membru al FSB (fostul KGB). In schimb, la sedinta nu a participat niciun membru al auto-proclamatelor guverne separatiste din Donetk si Luhansk. Acestia au fost doar informati privind deciziile adoptate la Moscova – o practica comuna, potrivit expertilor consultati de Bild.

Comisia a fost infiintata oficial in 2014, pentru a acorda ajutor umanitar regiunilor din estul Ucrainei. Ulterior nu a mai existat nicio mentiune oficiala privind activitatea ei, pana la documentul publicat de Bild.

Cine este “liderul din umbra” al Donbasului
In fruntea comisiei, ca reprezentant al Guvernului, este viceprim-ministrul Dmitri Kozak (foto, in stanga), unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin, care a coordonat si campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, dar si organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, iar in 2008 era considerat posibilul succesor al lui Putin (loc ocupat apoi de Medvedev). La fel ca presedintele, si Kozak provine din serviciile secrete: potrivit Moscow Times, actualul vicepremier si-a inceput cariera in anii ’70 in GRU, serviciul de informatii al armatei.

Mai semnificativ, Kozak a fost insarcinat si cu integrarea in Rusia a unei alte regiuni desprinsa din Ucraina – Crimeea. Iar acum mai bine de un deceniu s-a ocupat de o alta regiune disputata, Transnistria, in calitate de reprezentant special al Kremlinului (functia detinuta acum de Dimitri Rogozin). In 2003, a propus asa-numitul “memorandum Kozak”, o solutie pentru rezolvarea conflictului intre Moldova si Transnistria, care a dus la proteste dincolo de Prut.

Planul de federalizare a Moldovei
Planul elaborat de Kozak presupunea transformarea tarii intr-o republica federala cu un “Senat” in care moldovenii si separatistii ar fi avut reprezentare egala. De asemenea, trupele ruse ar fi urmat sa stationeze pe teritoriul tarii pana in 2023. Desi initial presedintele moldovean Voronin a fost de acord cu memorandumul, preconizandu-se si o vizita a lui Putin la Chisinau pentru semnarea documentului, ulterior, la presiunea Cccidentului si a opozitiei de la Chisinau, planul a fost respins. Aceeasi soarta a avut, in 2005, un al doilea memorandum Kozak.

Numarul 2 in Comisia rusa care administreaza, de facto, regiunile separatiste din estul Ucrainei este Serghei Nazarov (foto jos), adjunct al ministrului Dezvoltarii Economice a Federatiei Ruse. Potrivit CV-ului sau oficial, Nazarov nu e insa economist, ci ofiter, cu 10 ani de cariera militara la activ. Ulterior, s-a reconvertit in specialist in relatiile economice dintre Rusia si alte republici ex-sovietice. Nazarov colaboreaza cu Kozak si in gestionarea Crimeei.


 
Dmitri Kozak si Vladimir Putin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
harta Donbas Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Serghei Nazarov Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
militii in Zaiteve, regiunea Donetk Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
exercitiu militar al rebelilor separatisti din estul UCrainei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Bild

Avertisment dur al Kremlinului pentru tarile NATO din estul Europei.

Avertisment dur al Kremlinului pentru tarile NATO din estul Europei. "Trebuie sa reactionam la o astfel de situatie"

Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker:

Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker: "Nu se va intampla in urmatorii 20-25 de ani"

EUObserver: Anexarea Crimeei, permisa de Occident, care nu a vrut un conflict cu Rusia.

EUObserver: Anexarea Crimeei, permisa de Occident, care nu a vrut un conflict cu Rusia. "Putin abia asteapta un pretext"

gazprom

Germania, acuzată că protejează Gazprom în scandalul gazului rusesc, folosit ca armă contra UE

Trump ar fi vrut un atac mai amplu în Siria și să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei. James Mattis l-a oprit

Imagini din satelit. Cum arată clădirile din Siria atacate de SUA, Marea Britanie și Franța, înainte și după bombardament

Cătălin Radu Tănase: obiectivele Occidentului în Siria și unde a stat ascuns Bashar al-Assad în timpul atacului

Avioane Tornado, bombardiere invizibile și rachete Tomahawk, folosite în atacul din Siria

Refugiatul sirian care trăiește de o lună într-un aeroport. ”Nu e războiul meu”

soia, Argentina

Răzbunarea naturii. În Argentina au apărut râuri peste noapte, după defrișările masive

Misterul morții lui Dan Mureșan și legătura cu Cambridge Analytica: ”Ar fi fost otrăvit”

Povestea sfâșietoare a fetiței ucise cu o injecție cu fenol în inimă la Auschwitz

28 de imagini din cea mai izolată țară din lume. Cum îşi trăiesc viaţa nord-coreenii

Destinul sfâșietor al unei nord-coreence ajunsă sclavă sexuală. ”Picioarele mi-au îngheţat și am făcut pe mine”

Povestea miliardarului care și-a donat toată averea, pentru ca noi ”să trăim într-o lume mai bună”