Al doilea lac din Bolivia, ca marime, s-a evaporat complet. Expertii cred ca a disparut pentru totdeauna. FOTO si VIDEO

29-01-2016 10:58


Lacul Poopo

Lacul Poopo, considerat al doilea ca marime din Bolivia, s-a evaporat complet in ultimii 3 ani, relateaza The Guardian.

Imaginile surprinse din satelit arata ca lacul Poopo, plin cu apa in aprilie 2013, este complet secat in ianuarie 2016.

Barci rasturnate si unelte de pescuit zac abandonate langa malurile celui care pana in aceasta iarna era considerat al doilea cel mai mare lac din Bolivia. Mii de oameni au fost afectati de secarea lacului care le asigura traiul si au fost nevoiti sa paraseasca zona.

"Aceasta este imaginea schimbarilor climatice", a declarat Dirk Hoffman, cercetator german care a studiat cum temperaturile tot mai mari, cauzate de combustibilii fosili, au afectat ghetarii din Bolivia.

Cauza acestui fenomen: disparitia ghetarilor din muntii Anzi, principala sursa de apa a lacului. Mai sunt insa si alti factori precum seceta cauzata de fenomenul El Nino, dar si folosirea intensa a apei din lac pentru minerit si agricultura.

Peste 100 de familii si-au vandut fermele de animale si s-au mutat, ducand la o injumatatire a populatiei.

Cei tineri nu mai vad niciun viitor aici, asa ca s-au mutat in orasele cele mai apropiate, in timp ce doar batranii au mai ramas in satele din jurul lacului. Guvernul bolivian a acordat ajutor umanitar pentru 3250 de persoane.

Specialistii au explicat ca 75 de specii de pasari au disparut odata cu secarea lacului care masura si 5 m adacime. Potrivit acestora fenomenul este ireversibil.

Sursa: The Guardian

Tags: bolivia, lac, poopo,

VIDEO PROTVPLUS.RO