2015, cel mai calduros an de cand se fac masuratori meteorologice in lume. Recomandarile specialistilor pentru agricultori
2015 este cel mai cald an de cand se fac masuratori meteorologice in intreaga lume. Si, potrivit meteorologilor, nici Romania nu reprezinta o exceptie mai ales ca in aceasta luna ne vom bucura de temperaturi caniculare.
Efectele sunt insa dezastruoase pentru agricultura, confirma specialistii, care le recomanda fermierilor sa se pregateasca pentru un nou tip de clima, cu evenimente meteorologice extreme.
Traim schimbari climatice importante, explica meteorologii. Anotimpurile nu mai seamana cu cele pe care le stiam in copilarie. Iernile devin mai calde, cu mai putina zapada, dar cu viscole intense. Verile in schimb sunt tot mai toride. Din pacate ploua rar insa atunci cand se pornesc vijeliile pagubele sunt semnificative.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Roxana Bojariu, ANM: "Vara are tendinta de a se prelungi pe ceea ce cunosteam noi ca e toamna."
Toamna este deocamdata doar in calendar, pentru ca temperaturile raman ridicate.
Elena Mateescu, ANM: "Ne asteptam in aceasta saptamana ca in zilele de joi si vineri in partea de vest a tarii temperaturi de peste 30 de grade si chiar apropiate de pragul de canicula, posibil chiar sa atinga maxime de 35 de grade. Perioada ianuarie iulie la nivel mondial a fost cea mai calduroasa din 136 de ani"
Adica de cand se fac masuratori meteorologice. Iar fata de secolul trecut, a fost cu un grad mai cald.
Schimbarile climatice lovesc in primul rand in agricultura. De pilda, afecteaza foarte mult pomicultura. Pentru ca primavara incepe mult mai devreme, copacii infloresc deja din aprilie si riscul de inghet este foarte mare."
Si grindina a devenit o mare problema pentru agricultura romaneasca, spun reprezentantii companiilor de asigurari.
Bogdan Pirvu, directorul unei companii de asigurari: "A devenit foarte agresiva si a cuprins regiuni in toata tara si o manifestare aleatorie. Nu mai exista niste reguli, inainte se stia, grindina lovea in anumite perioade ale anului"
Cei de la ANM le recomanda agricultorilor sa-si adapteze calendarul lucrarilor la noul tip de clima. De pilda, graul de toamna ar trebui sa fie semanat din octombrie si nu din septembrie ca pana acum. Iar semanatul de primavara ar urma sa inceapa din martie si nu din aprilie.
Sursa: Pro TV
Etichete: incalzire globala, anm, schimbari climatice,
Dată publicare:
15-09-2015 18:30