Aceste fotografii nu sunt trucate si nici dintr-un serial turcesc. De ce a aparut presedintele Turciei inconjurat de ieniceri

Dată publicare: 13-01-2015 10:11
Dată actualizare: 16-01-2015 07:02


Recep Erdogan

GALERIE FOTO. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a surprins opinia publica luni, 12 ianuarie, dupa ce a aparut la noul sau palat prezidential inconjurat de ieniceri, ca in vremea Imperiului Otoman.

Conform Bloomberg, Erdogan a organizat o ceremonie speciala cu ocazia primirii presedintelui palestinian Mahmoud Abbas. Presedintele turc l-a intampinat in mijlocul a 16 soldati imbracati in culorile razboinice regale, semnificand cele 16 state care au existat in trecut in Turcia, in timpul imperiului.

Toti cei 16 purtau armura din acea perioada si arme specifice, precum sabii sau lanci. Agentia oficiala de presa Anatolia afirma ca este pentru prima data in istoria Turciei cand se organizeaza o astfel de ceremonie de stat.

Huseyin Bagci, profesor de relatii internationale la Universitatea Tehnica a Orientului Mijlociu din Ankara este de parere ca acest eveniment organizat de Recep Erdogan nu va fi ultimul, in conditiile in care presedintele turc este binecunoscut pentru viziunile sale asupra Noii Turcii, pe care vrea sa o ghideze de la republica seculara europeana a lui Mustafa Kemal Ataturk .... la o natiune de inspiratie islamica.

"Ma astept sa vad mai multe lucruri de acest gen in viitor. Aceasta ceremonie vrea sa arate ca Turcia moderna are radacini adanci in istorie" si sa demonstreze ca "Turcia a fost intotdeauna puternica in istoria sa si ca va triumfa, indiferent ce se va intampla", a mai spus profesorul Bagci.

CITITI SI: Turcia are unul dintre cele mai impunatoare palate prezidentiale din lume. A costat aproape 350 de milioane de dolari. FOTO

Emblema oficiala a presedintiei Turciei contine 16 stele, care reprezeinta cele 16 state formate de stramosii Turciei in ultimii 2300 de ani. Imperiul Otoman a cuprins Turcia, anumite parti din Orientul mijlociu, inclusiv Palestina, si estul Europei timp de 600 de ani, pana la infiintarea republicii de catre Ataturk, in 1923.

Marti, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indemnat  tarile europene sa lupte impotriva islamofobiei si mai degraba sa previna intensificarea manifestatiilor antiislam decat "sa incerce sa dea lectii" Turciei, conform Mediafax, care citeaza AFP. "Este regretabil ca Uniunea Europeana incearca mai degraba sa dea lectii Turciei decat sa solutioneze gravele amenintari cu care se confrunta", a declarat Erdogan in fata ambasadorilor turci reuniti la Ankara. "Islamofobia constituie o amenintare grava pentru Europa. Daca aceasta problema nu va fi rezolvata si daca populismul ii va lua ostatici pe liderii europeni, valorile europene vor fi repuse in discutie", a continuat el, afirmand ca miscarile rasiste cresc "zi de zi".

Declaratiile sale au intervenit a doua zi de la o actiune antiislam organizata la Dresda de catre miscarea germana antiimigratie Pegida si care a reunit aproximativ 18.000 de manifestanti impotriva "islamizarii Occidentului". Erdogan a indemnat Bruxellesul "sa isi revizuiasca politica" fata de Ankara, acuzandu-l ca pune piedici aderarii Turciei la Uniunea Europeana. Pe de alta parte, preseditele islamo-conservator le-a cerut diplomatilor turci sa reprezinte o Turcie puternica si sigura de ea insasi. "Turcia nu este o tara pe care oricine o poate acuza si arata cu degetul intr-un mod arogant. Cei care s-au obisnuit cu astfel de atitudini trebuie sa le abandoneze", a afirmat Erdogan.

"Cei care admonesteaza Turcia trebuie sa tina seama de faptul ca au de a face cu o noua Turcie, una mare, prin economia, democratia si politica sa externa", a insistat seful statului turc. Sef al Guvernului de la Ankara timp de 11 ani inainte de a fi ales presedinte in august, Erdogan este acuzat de detractorii sai de deriva spre autoritarism si islamism.

Sursa: Bloomberg


VIDEO PROTVPLUS.RO