A crescut printre focuri de arma, dar l-a salvat talentul sau. Singurul star al Angliei la Mondial si-a tatuat visul pe brat

Raheem Sterling de la Liverpool

In doar un sezon s-a transformat dintr-un jucator cunoscut doar de fanii echipei sale in al 15-lea jucator al lumii raportat la cota de piata. Aceasta e povestea lui uluitoare

In cartea lui, The Nowhere Men, Michael Calvin dezvaluie despre lumea ascunsa din fotbal a scouterilor care cauta in intreaga lume urmatorul star de top. Una dintre cele mai interesante povesti este cea a noului star al lui Liverpool, Raheem Sterling. Un jucator care la 19 ani a devenit titular cert la echipa si a reprezentat unul dintre motivele pentru care Liverpool s-a luptat la titlu in sezonul recent incheiat si unul dintre motivele pentru care echipa a incantat cu jocul ofensiv, inscriind peste 100 de goluri in 38 de partide.

Copilarie dificila si probleme de comportament
Povestea lui Raheem este una motivationala. Numele lui a inceput sa fie soptit in Liverpool inca de cand avea 12 ani. Un nume care oferea speranta, ca si cum era solutia de a salva cruda soarta a unui oras obisnuit cu marile succese insa care a suferit fotbalistic in ultimele 2 decenii de cand Liverpool n-a mai castigat titlul.

Modul in care se vorbea de Raheem aducea aminte de un alt copil, Michael. Devenit apoi un idol pe Anfield, castigator al Balonului de Aur iar apoi un paria. Da, Michael Owen nu mai este recunoscut de fanii de pe Anfield dupa ce a ales sa joace la rivala Manchester United pe finalul carierei. Acum, se vorbeste despre Raheem. Daca Michael Owen a avut un drum asfaltat si fara gropi pana spre succes, fiind fiul unui fost fotbalist, Sterling a avut o copilarie dificila. Fiul unui 'baiat de cartier' din Maverley, unul dintre cele mai marginalizate cartiere din Jamaica, locul unde criminalitatea este in floare iar bandele fac justitia. Raheem ii datoreaza enorm mamei lui, Nadine, cea care a crescut 4 copii in circumstante imposibile.

Primele pase le-a dat pe o strada cu nume teribil avand in vedere modul in care se traia in acel cartier, Reaper Road (Strada Mortii). La 6 ani, Raheem a emigrat alaturi de familia lui. A ajuns insa intr-o zona cu probleme similare, St Raphael, in umbra stadionului Wembley. Acolo, o banda numita St Raphz Soldiers se lupta cu Suspect Gang pentru dominatie. Violentele erau teribile iar politia a aflat ca baronii drogurilor au adus asasini platiti din Jamaica pentru a distruge competitia.

Citește și
Suporteri Costa Rica
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Costa Rica a invins Italia si s-a calificat in optimile de finala. Anglia este eliminata
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Raheem avea astfel multe lucruri impotriva sa. Nu s-a putut adapta la o scoala primara din cauza problemelor de comportament, fiind salvat insa de Vernon House Special School si de echipa de juniori Alpha si Omega. A reusit sa depaseasca problemele de temperament iar stigma de a avea pusa eticheta de copil cu probleme de educatie a fost neutralizata de abilitatea fotbalistica. Fotbalul l-a consumat, i-a imbunatatit etica muncii si a rezolvat problemele cu neincrederea in propriile abilitati. A ajuns la centrul de excelenta al lui Queens Park Rangers la varsta de 11 ani si in mai putin de 3 ani juca deja la echipa Under 18. Viteza lui si tehnica erau de nedrescris, calitatea aratata depasea cu mult varsta. Iar rezultatul s-a vazut imediat - de la 50 de fani in tribune, dupa putin timp veneau peste 500 de oameni sa-l vada!

Refuzat de Tottenham, a ajuns la Liverpool
Mark Anderson, scouter la juniorii lui Liverpool, a fost sfatuit de fratele sau Lee despre pustiul fenomen de la QPR. L-a vazut prima data intr-un meci contra lui Crystal Palace: "Nu imi venea sa cred ochilor. Erau cateva lucruri neslefuite, dar era cel mai bun pe care l-am vazut. Am alertat in ceea ce-l priveste imediat si l-am urmarit apoi de nenumarate ori. A produs ceva special in fiecare meci, mi-a aratat tot" povesteste Anderson. Directorul de la academia lui Liverpool, Frank McParland, a avut aceeasi reactie si a inceput cursa de urmarire a jucatorului.

Chelsea, Arsenal si Manchester City erau si ele interesate, insa exista o inocenta ciudata in ceea ce il priveste pe Sterling. A omis sa le spuna celor de la QPR ca a fost luat sub aripa de Tom Walley, un antrenor veteran pentru copii care a produs jucatori precum Ashley Cole sau David James. Walley nu avea vreun motiv ascuns, era doar fermecat de talentul pur al pustiului: "Cautam calitate si am gasit-o". A fost convins intr-un meci unu la unu impotriva nepotului lui Walley, Jamie. Antrenorul l-a chemat imediat pe tatal lui Jamie si fratele sau, David, spunandu-i: "Vino aici pe teren, rapid. Asta e ceva special"

Sterling era ales constant in meciurile organizate de Walley pe un teren foarte aproape de casa lui Tim Sherwood, cel care era coordonator tehnic la Tottenham pe atunci. A fost organizat un trial intre echipa Under 15 a lui Tottenham si o echipa din care facea parte si Sterling. Era evaluat pe atunci la 200.000 de lire, suma pentru care Spurs il putea transfera. Au refuzat insa sa-l aduca pentru ca antrenorii de la academie s-au contrat in ceea ce priveste potentialul pe termen lung al lui Raheem. Cei de la Fulham au fost si ei aproape sa-l aduca: "Il aveam pe Raheem in cladire si eram dati pe spate de ce putea cand au venit cei de la Liverpool pentru el" a recunoscut Barry Simmonds, seful scouterilor lui Fulham. Anderson si McParland i-au convins familia si prietenii lui Sterling ca cel mai bun lucru pentru viitorul lui este un transfer pe 1 milion de lire pe Merseyside. Cu o zi inainte sa implineasca 15 ani, s-a mutat la Liverpool si a fost inscris la Rainhill School.

Nu a uitat de unde a plecat
Sterling a reusit sa se impuna la Liverpool, debutand in martie 2012 pe cand avea 17 ani si 107 zile, fiind al doilea cel mai tanar debutand in istoria clubului! A fost pentru prima data titular chiar intr-o partida cu Manchester City din 2012, devenind apoi titular. Nascut in Jamaica, Sterling nu putea sa reprezinte decat tara de origine la nivel international. Totul s-a schimbat insa dupa ce Fifa a acceptat propunerea asociatilor britanice ca jucatorii care au fost educati 5 ani acolo sa poata fi eligibili pentru echipa nationala.

Astfel, Sterling a ales sa reprezinte Anglia si la Campionatul Mondial din aceasta vara a fost titular in primele 2 partide, cu Italia si Uruguay. In ciuda infrangerilor care au dus la eliminarea Angliei de la turneul final, Sterling a impresionat fiind unul dintre cei mai buni jucatori ai nationalei lui Roy Hodgson.

Desi au existat indoieli in ceea ce priveste abilitatea lui Sterling de a face fata faimei avand in vedere problemele din copilarie si a situatiei dificile in care a crescut, iata ca el a ajuns la 19 ani sa fie unul dintre jucatorii de top ai lumii. In ultimul top dat publicitatii, CIES Football Observatory l-au cotat pe Sterling la 38,7-44,9 milioane de euro, ceea ce l-a dus pana pe locul 15 in topul mondial!

Cu toate astea, Sterling nu uita de trecutul sau greu. El si-a tatuat pe brat o imagine cu stadionul Wembley, cel pe care il vedea de la distanta cand era copil si visa sa devina fotbalist. Visa sa ajunga pe marele stadion. Si a reusit.

Sebastian Ujica / editor www.sport.ro

Foto: Getty Images, Mediafax Foto

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Din cele 12 stadioane construite cu 11 miliarde de dolari, cel putin 3 vor ramane pustii
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Din cele 12 stadioane construite cu 11 miliarde de dolari, cel putin 3 vor ramane pustii

Brazilia 2014: Campionatul mondial de fotbal starneste controverse nu doar intre suporterii veniti din lumea intreaga, ci si intre autoritati si cetateni.

Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Costa Rica a invins Italia si s-a calificat in optimile de finala. Anglia este eliminata
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Costa Rica a invins Italia si s-a calificat in optimile de finala. Anglia este eliminata

Selectionerul columbian al echipei statului Costa Rica, Jorge Luis Pinto, a declarat, vineri, dupa calificarea in optimile Cupei Mondiale, ca dedica victoria poportului costarican.

"Nimeni nu merita sa ma vada asa". Despre Mondial, destin si vicii, cu un om al strazii din Centrul Vechi

Romania. Bucuresti. Centrul Vechi. Butonul de zoom nu merge mai departe de atat. Nici n-ar fi nevoie. Orasul e pe strazi si poate fi vazut prin oamenii lui.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.