Universitatea Oxford: Studiile arata ca Omul din Neanderthal a disparut pentru ca avea ochii mari
Studiul realizat asupra unor cranii din Neanderthal arata ca oamenii de atunci aveau ochii mult mai mari ca ai nostri, fapt care a dus la stingerea speciei lor.
Conform BBC News, din cauza faptului ca aveau ochii mari, o portiune mare din creierul acestora era ocupata sa prelucreze informatiile rezultate in urma vederii pe lunga distanta, chiar si pe timp de noapte.
In schimb, ochii mai mici au permis speciei noastre, Homo Sapiens, sa imbrace haine mai calduroase iarna si sa dezvolte retele sociale, ajutandu-ne sa supravietuim epocii de gheata din Europa.
Studiul a fost publicat in Jurnalul Societatii Regale din Marea Britanie.
Neanderthalii reprezinta o specie de oameni apropiata de a noastra, care a aparut in Europa in urma cu aproximativ 250.000 de ani. Ei au coexistat si au interactionat cu specia noastra pana cand au disparut, in urma cu aproximativ 28.000 de ani, in mare parte din cauza epocii de gheata.
Oamenii de stiinta au mers pe ideea ca stramosii Omului din Neanderthal au parasit Africa si au fost nevoiti sa se adapteze unor nopti mai lungi si mai intunecate, precum si zilelor mai cetoase din Europa. Drept rezultat, ochii lor au evoiluat si s-au marit, obtinand o arie mai mare de vizibilitate, care trebuia procesata de creier.
Pe de alta parte, umanoizii care au trait in Africa au continuat sa se bucure de zilele frumoase si luminoase, iar lobii frontali ai acestor oameni, stramosii nostri, au evoluat - acestia fiind asociati cu gandirea mai profunda, inainte sa se raspandeasca pe tot globul.
Profesorul Chris Stringer, care s-a implicat de asemenea in acest studiu, este expert in originile umane la Muzeul National de Istorie de la Londra: "Credem ca partea cognitiva din creier a Neanderthalilor era mica, fapt care le impunea anumite limite, inclusiv cea a abilitatii de a forma grupuri mai mari. Daca traiesti intr-un grup mai mare, ai nevoie de un creier mai mare pentru a procesa toate aceste extra-relatii" - a explicat el.
De altfel, aceasta structura a creierului axata mai mult pe partea vizuala este posibil sa fi afectat si capacitatea lor de a inova si de a se adapta la epoca de gheata, lucru care a dus la disparitia lor.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: creier, ochi, stiinta, oxford, neanderthal, homo sapiens,
Dată publicare:
13-03-2013 13:01