"Evolutia speciei umane este gresita". Un savant contesta o teorie considerata pana acum corecta
Putul Oaselor, cel mai important sit paleontologic din Europa, se afla in pestera Atapuerca, din nordul Spaniei. Cercetatorii de aici au facut insa o grava eroare, care ar putea rescrie evolutia speciei umane, sustine un specialist britanic.
Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul britanic de Istorie Naturala, acuza echipa de cercetatori care are in grija Putul Oaselor ca a datat gresit fosilele descoperite.
El spune ca ramasitele umane gasite acolo sunt cu 200.000 de ani mai recente decat s-a estimat initial si apartin Omului de Neanderthal, nu speciei Homo Heidelbergensis, asa cum sustin curatorii.
Prin urmare, aceste fosile nu sunt mai vechi de 400.000 de ani. Datarea lor gresita este o eroare extrem de grava, care poate schimba modul in care gandim in prezent evolutia speciei umane, sustine Stringer.
Afirmatia lui este sustinuta si de Phillip Endicott, de la Muzeul Omului, din Paris. Cei doi savanti spun ca fosilele gasite in pestera au in mod clar trasaturile specific Omului de Neanderthal.
Ei contesta si metoda de datare folosite pe specialistii spanioli, care au folosit izotopi naturali de uraniu, dar si teoria conform careia oamenii gasiti acolo ar fi sacrificati in cadrul unui ritual religios preistoric.
In Putul Oaselor (La Sima de los Huesos) au fost gasite ramasitele a 28 de oameni. Sapaturile au inceput aici in anul 1964, iar situl a fost inclus in patrimoniul UNESCO in anul 2000, relateaza The Guardian.