Una din cele mai mari enigme ale istoriei a fost descifrata. Cand si de ce au disparut dinozaurii
Dupa 30 de ani de controverse, o noua teorie pare sa lamureasca misterul care a aprins imaginatia oamenilor de stiinta din intreaga lume. Cercetatorii de la Universitatea Berkley sunt siguri ca stiu de ce si cand au disparut dinozaurii.
In ultimii zeci de ani, oamenii de stiinta au gasit mai multe teorii privind motivul disparitiei dinozaurilor.
Unii invocau impactul cu un asteroid, altii credeau ca de vina este activitatea vulcanica, scrie Daily Mail.
Acum, misterul a fost descifrat, sustin savantii de la Universitatea Berkley.
Dinozaurii au disparut in urma cu 66 de milioane de ani, cand un asteroid urias a lovit Terra, in apropiere de orasul mexican Chicxulub.
Craterul format are 180 km diametru, iar asteroidul avea probabil aproape 10 km lungime.
Energia eliberata in urma impactului a echivalat cu explozia a 100 trilioane de tone de TNT, de peste un miliard de ori mai mare decat cea produsa de bombele atomice care au distrus orasele japoneze Hiroshima si Nagasaki.
Specialistii spun ca au aflat si data exacta a dramaticului impact: in urma cu 66.038.000 de ani. Ei au analizat radioactivitatea resturilor geologice ramase in urma exploziei.
Este adevarat ca, inainte de impactul cu acest asteroid, mai multe specii de dinozauri erau deja in pragul disparitiei, din cauza schimbarilor climaterice.
Primul savant care a sustinut ca dinozaurii au disparut din cauza unui asteroid a fost Luis Alvarez, in anul 1980.
Teoria lui a fost sustinuta si de fiul sau, Walter Alvarez, in prezent profesor emerit de stiinte planetare la Universitatea Berkley.
Noua ipoteza a fost publicata in numarul din aceasta luna al revistei Science.