“Un triumf al stiintei”. Unul dintre misterele Stonehenge, rezolvat. De unde provin rocile gigant

Ultima actualizare: 23-10-2012 12:26
Stonehenge

Timp de secole, oamenii de stiinta si istoricii s-au contrazis pe tema motivului pentru care a fost construit Stonehenge si cum a fost acesta ridicat.

La 17 ani, DOMINA lumea cu FRUMUSETEA ei. TRAGEDIA care a urmat te lasa fara cuvinte

Acum sunt pe cale sa determine cu exactitate locul de unde provin blocurile gigantice de piatra, care cantaresc si 4 tone.

Rocile din care este construit monumentul vechi de 5.000 de ani - despre care s-a spus de-a lungul timpului ca ar fi un templu pagan, un calendar sau chiar un cimitir regal - provin de la un afloriment (n.r. - loc unde rocile apar la suprafata, datorita eroziunii) aflat la 150 de mile departare, in nordul tinutul Pembrokeshire.

Doctorul Richard Bevins de la Muzeul National din Wales si doctorul Robert Ixer de la Universitatea Leicester au descoperit ca rocile, numite riolite (n.r. roca vulcanica, cu compozitia chimica asemanatoare cu a granitului, alcatuita din cuart si feldspati), provin dintr-o zona de 70 de metri numita Craig Rhos-y-Felin, dupa ce au testat mii de mostre.

Bevins a declarat ca aceasta descoperire ii va ajuta pe experti sa rezolve misterul transportului blocurilor de piatra din Pembrokeshire in Wiltshire, locul unde se afla Stonehenge, vizitat de mai mult de 1 milion de oameni anual.

Pana acum s-a crezut ca rocile provin din muntii Preseli, din Wales.

Urmatorul pas este ca oamenii de stiinta sa mearga la fata locului si sa incerce sa caute dovezi despre cum gigantele roci au fost lustruite, impinse si transportate pe raul Avon pana la destinatie.

Aceste eventuale dovezi ar putea darama inca un mit, potrivit caruia blocurile de piatra au ajuns in Wiltshire cu ajutorul ghetarilor, in timpul Erei Graciare, cu cateva milenii inainte de constructia Stonehenge.

Doctorul Robert Ixter a descris descoperirea ca “mai degraba neasteptata si captivanta”, iar profesorul Geoff Wainwright, expert in probleme ce tin de Stonehenge, ca “un triumf al stiintei”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO